banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Elkészült az első fotó a Föld felé zuhanó kínai rakétáról

Forrás: Virtual Telescope ProjectAz olasz Virtual Telescope Project egyik távvezérlésű teleszkópja a pénteki napkelte előtt elkészítette az első felvételt a Föld felé irányíthatatlanul zuhanó Long March 5B rakétáról.

Szakértők úgy becsülik, hogy európai idő szerint várhatóan szombaton csapódik a bolygóba a 21 tonnás kínai űreszköz. Jelenleg 90 percenként megkerülve a Földet óriási sebességgel zuhan az atmoszféra felé.

A kínai külügyminisztérium szóvivője közölte: senkinek sem kell aggódni, mert az űrhajó el fog égni, amikor visszaér az atmoszférába, így nem fog veszélyeztetni sem embert, sem épületet. Közölte azt is, hogy a minisztérium időben mindenkit tájékoztatni fog a rakéta helyzetéről, aminek az állapotát folyamatosan követik.

A Virtual Telescope Project készítői román idő szerint május 8-án, szombat hajnali 5:40-től a tervek szerint élőben közvetítik a YouTube-on a kínai rakéta zuhanását a Föld felé. A roncsok száguldását itt lehet majd nézni: 

Mint korábban írtuk, a legénység nélküli rakétát Kína Hainan tartományából április 29-én lőtték fel, hogy a kínai űrállomás első elemeit az űrbe szállítsa, azonban a rakéta műszaki meghibásodás miatt irányítathatlanná vált.

Kapcsolódók

Kimaradt?