banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Még nem tudni, hogy hova zuhan szombaton az elszabadult kínai rakéta

Szakértői becslések szerint szombaton jut be az atmoszférába a Long March 5B nevű, elszabadult kínai rakéta, akkor lehet majd pontosabbat tudni a lehetséges becsapódás helyszínéről is, Peking szerint azonban nem kell aggódni.

Mint korábban írtuk, a legénység nélküli rakétát Kína Hainan tartományából április 29-én lőtték fel, hogy a kínai űrállomás első elemeit az űrbe szállítsa, azonban a rakéta elszabadult, és nagyjából másfél óránként kerüli meg a Földet, és amíg köröz, egyre közelebb érkezik a felszínhez.

A kínai külügyminisztérium szóvivője közölte: senkinek sem kell aggódni, mert az űrhajó el fog égni, amikor visszaér az atmoszférába, így nem fog veszélyeztetni sem embert, sem épületet. Közölte azt is, hogy a minisztérium időben mindenkit tájékoztatni fog a rakéta helyzetéről, aminek az állapotát folyamatosan követik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A 30 méter hosszú Long March 5B lesz az egyik legnagyobb űrszemét az elmúlt évtizedekben, ami a Földre zuhan. Tavaly májusban egy 18 tonnás, szintén kínai rakéta zuhant az Atlanti-óceánba, Afrika nyugati partjánál, idén márciusban a SpaceX Falcon 9-es rakétájának darabjai landoltak az Egyesült Államok északnyugati partján – idézte fel a Telex.

(Címlapfotó forrása: Facebook/CASC)

Kapcsolódók

Kimaradt?