banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Ajándékkönyvvel népszerűsítik Székelyföld édes ízeit

Igényes receptes könyvet kapnak ajándékba március 8-án a háromszéki cukrászdákban vásárló hölgyek. Az Édes ízek Székelyföldről című süteményes könyvet kedden, Sepsiszentgyörgyön mutatták be.

A hat szerző a sepsiszentgyörgyi Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljának zsűrije, így a kiadvány is a kürtőskalácsot népszerűsíti, de sok más sütemény receptje és az azokhoz kapcsolódó történetek is megtalálhatók benne.Fotók forrása: Facebook/Tamás Sándor

A süteményes könyv ára mindössze „egy jó szó”, hiszen a Rákóczi Szövetség és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által tízezer példányban kiadott könyvet nem lehet megvásárolni, azt különböző rendezvényeken, eseményeken ajándékba adják. Első alkalommal március 8-án, nők napján kaphatják meg azok a hölgyek, akik valamelyik háromszéki cukrászdában vásárolnak.

A sepsiszentgyörgyi könyvbemutató után hamarosan Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen is bemutatják a kiadványt, hiszen a hat szerző is Székelyföld különböző térségéből származik és a háromszéki Kürtőskalács fesztivál terelte őket egy csapatba. 

„Az étkezés kultúrája legalább annyira meghatározó egy nemzet életében, mint zenéje, viselete, táncai, beszéde. Megismernek abból, amit eszünk, abból, ahogyan étkezünk… A kötet több mint receptes könyv, nemcsak gasztronómiai élmény, hanem egyben időutazás, nosztalgiakörút egész Székelyföldön” – mutatott rá a kiadvány előszavában Tamás Sándor.

A háromszéki tanácselnök felidézte, hogy a 2019-es Kürtőskalács fesztiválon merült fel a süteményes könyv ötlete, ezért arra kérték fel a zsűri tagjait, hogy tegyék közzé saját kürtőskalács receptjüket és kedvenc hagyományos vagy újragondolt édességeik receptjét és ahhoz kapcsolódó történetüket. Az Édes ízek Székelyföldről című kiadvány szerzői Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Szász Elemér székelyudvarhelyi gasztroblogger, Farkas Ferenc, a sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség cukrászmestere, Kabai János, az egrestői Eldi pékség termelési igazgatója, Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert turisztikai központ vezetője és Bocskor István pékmester, a csíkszentmártoni Bocskor Pékség vezetője.

A kötetben szereplő recepteket a csernátoni Malomkertben sütötték le, ahol fotósorozat és videóanyag is készült. A kürtőskalács több változata mellett olyan ínyenc recepteket is tartalmaz, mint a fatörzstorta, az ürmösi málé, ördögpirula, a szavarin, az Erzsébet kalács, a hólabda, parasztalmás, a rigójancsi, a pityókás pogácsa, vargabéles, aranygaluska, a diós rácsos, péklángos vagy a kókonya.    

Jánossy Alíz kedvenc édességét, a dalauzit ajánlja, amely az örmény kereskedők üzleti tárgyalásainak fontos kelléke volt: ha azt kitették az asztalra, jelezték, hogy komoly az üzleti szándék. Farkas Ferenc sepsiszentgyörgyi cukrászmester nagymamájától tanult recepteket adott közre és a cukrászdában népszerű sütemények otthoni elkészítését bátorítja. Szőcs Ilona csernátoni tiszteletesasszony, a Malomkert turisztikai központ vezetője a gyerekkori élményeiből táplálkozó örömet szeretne közvetíteni a könyv által. Bocskor István pékmester szerint az elmúlt három-négy év munkája kezdett beérni, amelynek célja az volt, hogy megtalálják a legjobb és legszebb kürtőskalácsot. Arra biztat mindenkit, használjon helyi, jó minőségű alapanyagot az otthoni sütemények elkészítéséhez.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?