A YouTube popsztárok hangját klónozó mesterséges intelligenciát tesztel

A népszerű videómegosztó platform nemrég bemutatott egy mesterséges intelligencia eszközt, amellyel a felhasználók olyan popsztárokat utánozhatnak, mint Demi Lovato vagy éppen John Legend.

A Dream Track elnevezésű, jelenleg még kísérleti funkció a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy rövid dalokat hozzanak létre olyan tulajdonságok megadásával, mint a szöveges tartalom vagy a hangulat. A CNN értesülései szerint már kilenc előadó megengedte, hogy a szoftver „klónozza” a hangjukat, többek között Charli XCX, Troye Sivan, T-Pain és Sia is.

Illusztráció: Pixabay

Egyelőre még csak 100 alkotó kapott hozzáférést az Egyesült Államokban az eszközhöz, amelyet kizárólag a YouTube Shorts – a platform TikTok riválisa – videóinak hangosítására lehet használni.

A vállalat két, a Dream Trackkel készített mintaképes videót is közzétett közzé, amelyekben Charlie Puth és T-Pain elfogadható, de egyértelműen gyengébb utánzása látható. A Puth-sávot a prompt generálta: "Egy ballada arról, hogy az ellentétek hogyan vonzzák egymást, felemelő, akusztikus".

Az eredmény olyan, mint egy rossz minőségű MP3. Puth hangja időnként „elmaszatolva” hangzik, a mássalhangzók pedig többször is zavarosak és homályosak.

A szám azonban felismerhetően az R&B-hez hasonló popslágerek stílusában készült, és a dalszöveg, bár banális, mégis illik a képbe: „Baby, we've got nothing in common / But I know I'm what you've been wanting”.

Egy blogbejegyzésben a YouTube zenei részlegének vezetője elmondta, hogy az eszközt arra tervezték, hogy „teszteljük, tanuljunk, visszajelzést kapjunk és ötleteket ismerjünk meg” a művészektől és a nézőktől.

„Ebben a kezdeti fázisban a kísérlet célja, hogy segítsen feltárni, hogyan lehetne a technológiát arra használni, hogy mélyebb kapcsolatokat teremtsen a művészek és alkotók, és végső soron a rajongóik között” – mondta Lyor Cohen, aki korábban olyan művészek karrierjének elindításában segített, mint a Run-DMC, és a Beastie Boys.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?