Ha interneten árulná portékáját, itt egy székelyföldi kezdeményezés hozzá

Csíkszeredai csapat indította útjára az erdélyi magyar Webüzletet, amely  kifejezetten erdélyi magyar vállalkozókat segítene abban, hogy értékesíthessék termékeiket. A projektről beszélgetve azt is megkérdeztük tőlük, hogyan lehet csatlakozni a webüzlet.ro-hoz.

Közel két évvel ezelőtt beszélgettünk a Soldigo nevű, webáruház-készítő felületetekről, amely ma is működik. Hol tartotok most a projekttel, mi változott azóta?

Amint a két évvel ezelőtti beszélgetésünkkor is említettem, a 2017-es évi tervünk az volt, hogy bevezessük az úgynevezett „social selling”-et, vagyis a Facebookon, Instagramon, Pinteresten és hasonló közösségi hálókon történő eladást. Ezt el is értük, és bevezettük a Facebookon és Instagramon való értékesítést, azonban a Facebook visszavont olyan fejlesztői eszközöket amelyeket mi is használtunk. Így az Instagramon való értékesítést egyelőre vissza kellett vonnunk. Továbbá a Cambridge Analytica-botrány miatt a Facebook megszigorította a külső partnerek által fejlesztett alkalmazások engedélyezését. Így az ezen a felületen való értékesítést elősegítő alkalmazások még fejlesztés és engedélyezés alatt állnak. Remélhetőleg ez év folyamán sikerül ezeket újra indítanunk és hamarosan új hírekkel jelentkezünk.

Miért éreztétek szükségét annak, hogy a Soldigo kifejezetten erdélyi termékeit egy helyre gyűjtsétek a webüzlet.ro felületen?

Mivel az utóbbi években egyre több erdélyi webáruház készült el a Soldigóval, úgy gondoltunk  hogy ideje egy olyan weboldalt is készítenünk, ahová összegyűjtjük ezen áruházak termékeit. Számunkra a legfontosabb, hogy a helyi, erdélyi gyártók és forgalmazók termékeit mutassuk be egy összefogó katalógusban, és hogy segítsünk azoknak, akik ellátogatnak weboldalunkra. A vásárlás a gyártó vagy a forgalmazó weboldalán fejeződik be, de a folyamat gyorsan, kényelmesen zajlik és kedvező áron.

A Facebookon működik egy chatbot, amelyik segít az áruk keresésében. Mennyire elterjedt ez nálunk? Hogyan működik?

Jelen pillanatban a legnépszerűbb chat alkalmazás a Facebook portfóliójában levő Messenger. Ezt figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy a webüzlet.rón megjelenő termékeket elérhetővé tesszük Messengeren is. A Messenger bevezetésével az oldalon megjelenő termékek elérhetőek minden eszközről, amely internetes támogatással rendelkezik. Innen jön a webüzlet.ro mottója is: vásárolj bárhonnan és bármikor!

Az alkalmazás nagyon egyszerűen működik. A vásárlónak nem kell mást tennie, csak írnia egy üzenetet a Facebook-oldalunkon vagy a következő linken, és követnie az utasításokat. Tudtunk szerint nem létezik hasonló megoldás Erdélyben, de ha mégis, akkor nagyon elrejtve, mert még nem találtunk rá.

Kik a jelenlegi partnereitek?

Jelen pillanatban a Soldigo erdélyi ügyfelei a partnereink. Most egyik partnerünkkel egy facebookos játékot is futtatunk, amelyről további részletek a Facebook-oldalunkon találhatóak.

Kiket kerestek partnerként? Mik a kritériumok?

Partnerként olyan erdélyi online áruházakat keresünk, amelyek termékei megjelennek magyarul is, és az árak lejben vannak feltüntetve. A Soldigóval készített áruházak termékei automatikusan felkerülnek, de szívesen várjuk minden erdélyi magyar webáruház jelentkezését. Azt szeretnénk, hogy csak minőségi termékek kerüljenek fel a katalógusunkba, így figyelembe vesszük a felkerülő termékek minőségét is. A webüzleten való megjelenés ingyenes.

Hogyan látod, látjátok, hol tart most az e-kereskedelem? Mi az, amiben hiányosságokat tapasztaltok? Mi a helyzet a bizalmi problémákkal?

Úgy látjuk, hogy az előző évekhez képest fejlődésben van az e-kereskedelem de a kis- és közepes vállalkozók még mindig félnek az online értékesítéstől. Azt tapasztaljuk, hogy szívesen kipróbálnák, de félnek a technikai, marketing és jogi kihívásoktól.

Arra biztatjuk ezeket a vállalkozásokat, hogy merjenek nyitni az online világ felé is. A Soldigóval egyszerűen el tudják készíteni a webáruházukat, programozói tudás nélkül. Persze amennyiben bármilyen kérdésük van, a csapatunk a rendelkezésükre áll.

Továbbá kialakítottunk egy olyan partneri  hálózatot is, amely segítségével szükség esetén segíteni tudunk úgy az online marketing terén, mint jogi kérdésekben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?