Okos kezdeményezés: Hargita megye eseményei egy alkalmazásban

Hargita megye teljes terültéről gyűjti egy helyre az eseményeket az a mobiltelefonos alkalmazás, amely Márk Dezső panziótulajdonos, csíkszeredai városi tanácsos kezdeményezésére jött létre. Az egyelőre csak androidos telefonokon elérhető alkalmazástól végső soron a helyi turizmus fellendülését remélik.

Több mint egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan telefonos alkalmazásra, amely minden eseményt egy helyen tárol, és könnyen elérhető bárki számára. A panziótulajdonos elmondta, hogy akkor döbbent erre rá, amikor a vendégei arról érdeklődtek tőle, hogy milyen kikapcsolódási lehetőségeket ajánl a környéken, de neki csak a múzeum, illetve a csíksomlyói kegytemplom meglátogatása jutott eszébe.

„Az alkalmazás létrehozásához szerettem volna pályázati forrásokat lehívni, de nem volt rá lehetőségem, ezért úgy döntöttem, hogy saját költségemre készítem el. Természetesen ezt a változatot még fejleszteni kell, de az egyhónapos tesztidőszak alatt azt tapasztaltuk, hogy jól működik” – fejtette ki az ötletgazda.

Mint mondta, abból is látszik, hogy mennyire szükség van egy ilyen átfogó programajánlóra, hogy csak az elmúlt egy hónapban 130 esemény jelent meg az alkalmazásban. Egyébként úgy alkották meg a telefonos programot, hogy azok az események, amelyek véget értek, törlődnek automatikusan.

A programgyűjtemény elkészítéséhez nagyrészt a Facebook-eseményeket vették alapul, de sok különböző rendezvényszervezővel felvették már a kapcsolatot, így a bővülő hálózatnak köszönhetően egyre több eseményt már maguk a szervezők jeleznek az alkalmazásfejlesztőknek.

Az események jól elkülönített kategóriákba sorolódnak be: egészség, gasztronómia, képzés, kézművesség, kultúra, múzeum, sport, színház, szórakozás, táborok és vallás. De bejelölhetjük a kedvencünket is, amelynek kezdetéről külön értesít az alkalmazás. A fesztiváljellegű események nagy egységként is helyet kapnak a programok között, de a fejlesztők ügyeltek arra, hogy az egyes, nagy érdeklődésre számot tartó koncerteket külön is kiemeljék.

„El szeretnénk érni, hogy a megyében minden egyes recepciónál és turisztikai információs központnál tudjanak az alkalmazásról, és ajánlják azt a vendégeknek. A cél az lenne, hogy még a leggyengébb hónapban is legalább 10 ezer turista látogasson el a megyébe. Ebbe természetesen nem számoljuk bele az olyan nagy eseményeket, mint a csíksomlyói búcsú, a Tusványos vagy éppen Parajd, ahol egész évben 200-300 ezer turista fordul meg” – mutatott rá Márk Dezső.

Mint mondta, keresi azokat a vállalkozókat, akik szívesen csatlakoznának hozzá az alkalmazás fejlesztésében, főként azért, hogy egyszer ne csak Hargita megye, hanem egész Székelyföld eseményei fellelhetőek legyenek benne.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?