A boldog párok négy szokása, amit érdemes követni

Christine Wilke párterapeuta összegyűjtötte azt a négy szokást, amely a boldog párkapcsolatban élőkre jellemző. Elmondása szerint munkája során gyakran találkozik olyan páciensekkel, akik elhanyagolták párkapcsolatukat. Fel kell ismerniük az embereknek, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolat nem müködik automatikusan, nap mint nap tenni kell érte.

A szakember szerint nem kell kétségbe esni, ha bekerültünk egy nehezebb ciklusba. A szakítás előtt érdemes bevezetni az alábbi négy, egyszerű szokást, ami megmentheti a párkapcsolatot.

Közös rituálék

A rituálé olyan szándékos cselekedet vagy viselkedés, amelyet rendszeresen hajtanak végre. Egy párkapcsolatban ez lehet a szombati esti kínaikaja-rendelés, egy hosszú séta fagyizás után. Más pároknak a szerda esti kártyaparti jelenti a közös rituálét. Fontos, hogy minden kapcsolatban meglegyenek a közös rituálék, hiszen az ismerős dolgok biztonságérzetet adnak, miközben minőségi időt töltenek együtt a pár tagjai.

Minőségi idő

Minden pár maga kell kitalálja, mi jelent számukra minőségi, együtt töltött időt. Ez lehet egy közös hobbi, főzés, séta, a lényeg, hogy ez idő alatt egymásra figyeljenek a pár tagjai. Fontos időt szánni a kapcsolatra, ezért ha másképp nem megy, érdemes bevezetni a naptárba a randinapokat vagy órákat. Az időbeosztásunkkor nemcsak a munkahelyi teendőket és otthoni feladatokat vegyük figyelembe, hanem a kapcsolatok ápolását szolgáló találkozókat, programokat.

Problémamegoldás

Minden kapcsolatban vannak a problémák, ám a boldog párkapcsolatban élők egyik szokása, hogy a problémákat, megoldandó feladatokat nem söprik a szőnyeg alá, hanem közösen eltervezik hogyan, ki, mikor és meddig oldja meg azokat. Az előre tervezés segít abban, hogy stresszmentesebb legyen az együtt töltött idő, hiszen nem a teendők elvégzésére figyelnek a párok, hanem egymásra.

Szeretet, szerelem

A boldog párkapcsolat egyik alappillére a párterapeuta szerint a szeretet, szerelem rendszeres kimutatása. Akár tettekkel, akár szavakkal ki kell mutatni nap mint nap a másik iránt érzett érzelmeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?