Véget vetnének a Facebooknak ahogyan jelenleg ismerjük

Csatlakozott a Facebook felosztását követelőkhöz a legnagyobb amerikai média és kommunikációs szakszervezet is.

Sokan tartják azt, hogy a Facebook túlságosan nagyra nőtt és ez sem a vállalat, sem elsősorban a felhasználók számára nem tesz jót. Az ezen a véleményen lévőkhöz csatlakozott most a Communications Workers of America média és kommunikációs szakszervezet – pontosabban a Freedom from Facebook Coalition (Szabadság a Facebooktól Koalíció) csapatához.

A koalíció jelenleg a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságra próbál hatni annak érdekében, hogy megtörjék a Facebook monopóliumát. Ez azt jelentené, hogy elválasztanák a Facebooktól a WhatsAppot és az Instagramot, amelyek ezentúl külön vállalatokként működnének.

Honlapjukon azt írják, a Facebooknak túl sok befolyása van az életünkre és a demokráciára. "Itt az ideje, hogy visszavegyük a hatalmat" – olvasható.

A Facebook jelenleg is vizsgálat alatt áll. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság a Cambridge Analytica-ügy miatt vizsgálódik, de emellett még számos adatvédelmi pert indítottak a közösségi oldallal szemben. A média és kommunikációs szakszervezet szintén perel, amiért szerintük kor szerinti diszkriminációt alkalmaznak az álláshirdetésekben.

A Mashable megjegyzi: amikor az amerikai kongresszusi meghallgatáson megkérdezték Mark Zuckerberg alapítót, hogy a Facebook monopólium-e szerinte, azt válaszolta: "biztosan nem tűnik annak számomra".

Címlapi illusztrációnk forrása: eleconomista.es

Kapcsolódók

Kimaradt?