Egy alapanyag, három recept: a cseresznye

A piacokat már ellepte a friss, roppanós cseresznye, hiszen javában tart a szezonja. Bár a gyümölcs már önmagában is finom, azért összegyűjtöttünk három receptet, amit bátran elkészíthet. Ha pedig még több cseresznyére vágyik, látogasson ki a magyardécsei Cseresznymajálisra.

A cseresznye nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Tele van C-vitaminnal, antioxidánsokkal, gyulladás gátló összetevőkkel, emellett csökkenti a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázatát. Tehát fogyasszuk bátran, mert jót tesz szervezetünknek.

Cseresznyeszörp

A cseresznye azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyet érdemes eltenni télire. Készíthetünk belőle dzsemet, lekvárt, befőttet vagy akár szörpöt. A cseresznyeszörp készítése nem bonyolult feladat, ezt a NLCafé-n talált recept is igazolja. 

Alaposan megmossunk 2 kilogramm cseresznyét, eltávolítjuk a szárait, kimagozzuk és félbevágjuk. Fél kilogramm cukor és 1 liter víz társaságában, lassú tüzön felforraljuk a cseresznyét, majd a forrástól számítva 10 percig lassú tüzön felfőzzük a keveréket. A tűzhelyről levéve krumplinyomó segítségével összetörjük a gyümölcsöt és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, átszűrjük a cseresznyét egy fémszűrőn.

Az előkészített üvegekbe töltjük a szörpöt és lezárjuk.

Vörösboros cseresznyeleves

Nemcsak édesség készülhet cseresznyéből, hanem leves is. A Mindmegette oldalán egy olyan cseresznyelevesre bukkantunk, amely vörösborral megbolondítva a felnőttek kedvence lesz. 

Hozzávalók:  

50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darab citromhéj, kis darab fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só

Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk, eltávolítjuk a szárait és kimagozzuk. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget 5 dl vízbe szórjuk, 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet visszaöntjük a lábosba. Habarást készítünk a lisztből és a tejszínből. A cseresznyét a fűszerezett lébe tesszük, és hozzáöntjük a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínes habarást, öt percig forraljuk, végül a bort is beleöntjük, és levesszük a tűzről. Kihűlve tálaljuk.

Fehér csokis cseresznyetorta

A Dublin felett az ég blog szerzője a Nosaltyn publikálta ínycsiklandozó tortareceptjét, mely nemcsak finom, de szemet gyönyörködtető is. 

Hozzávalók:

15 dkg tejcsokoládé, 18 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 db tojás, 3 evőkanál tej, 14 dkg puha vaj, 14 dkg cukor, 1 közepes méretű, érett banán, 40 dkg cseresznye ( 20-20 dkg kimagozott és egészben hagyott), 20 dkg fehér csokoládé, 1 pohár (1,5dl) crème fraîche vagy krémsajt (esetleg tejföl)

Elkészítés: 

Elkészítjük a piskótát. A szitált liszthez hozzáadjuk a sütőport, a cukrot, a tojásokat és a vajat, majd mindezt simára összedolgozzuk. A tejcsokoládé felét lereszeljük, másik felét durvára törjük, majd hozzáadjuk a tésztához. A banánt villával áttörjük és a masszához keverjük. Két darab kivajazott, sütőpapírral bélelt, kör alakú tepsibe töltjük a tésztát és 180 Celsius-fokos sütőben aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.  

A krém elkészítéséhez a fehér csokoládét apróbb darabokra törjük és vízgőz felett  megolvasztjuk. Ha megolvadt a csokoládé, az egész szemekben hagyott cseresznyéből párat megforgatunk benne. A kimagozott cseresznyéket félbevágjuk. A megmaradt fehér csokoládét 1,5 dl crème fraîche-vel simára keverjük.

Összeállítjuk a tortát: két piskótalap közé helyezzük a kimagozott cseresznyéket és egy réteg fehér csokoládés krémet. A második piskótalapra szintén krém kerül és az egészben hagyott, megmártogatott cseresznyék díszítésnek.

A főzés tudománya abban is áll, hogy a meglévő alapanyagainkból készítünk valami finomat. Új cikksorozatunkban egy-egy idénygyümölcsöt vagy -zöldséget állítunk a középpontba és három különböző receptet ajánlunk, hogy abból készítsen ízletes fogásokat, ami megtermett a kertjében vagy elérhető a helyi kispiacon. Az ötlet adott, az alapanyag könnyedén elérhető, így már csak az a dolgunk, hogy elkészítsük a finomságokat. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?