Számítógép rúgott ki egy embert a munkahelyéről

Mint a legrosszabb disztópikus filmben: a számítógépes rendszer rúgott ki egy dolgozót és a munkatársai sem tudtak segíteni rajta egy ideig.

Rendhagyó történetét blogbejegyzésben írta meg a kaliforniai szoftverfejlesztő, Ibrahim Diallo. A BBC is beszámolt róla: Diallo egy nap azt vette észre, hogy a Los Angeles-i felhőkarcolóban nem működött a belépőkártyája, ezért a biztonsági őr kellett segítsen neki. Rögtön szólt a felettesének, aki megígérte, hogy új belépőkártyát szerez neki.

Ekkor vették észre, hogy ki van léptetve a munkarendszerből és a neve mellett az "inaktív" szó szerepel. Diallo tovább dolgozott, de ebéd után egy munkatársa jelezte neki, hogy kapott egy e-mailt, amely szerint Diallo munkaszerződése megszűnt a vállalattal. Megígérték, hogy segítenek neki.

A következő napon a Linuxot működtető számítógépén kívül semmilyen rendszerbe nem tudott belépni, ráadásul ebéd után ketten is megjelentek az asztalánál, hogy kikísérjék őt az épületből – egy levél alapján, amelyet a rendszer küldött nekik.

Tehetetlenek voltak

"Kirúgtak. A menedzserem sem tehetett semmit ez ellen. Semmit nem tehetett az igazgató sem. Ott álltak minden hatalom nélkül, ahogyan összecsomagoltam a dolgaim és elhagytam az épületet" – írta Diallo.

A következő hetekben számos levelet továbbítottak a munkatársai, amelyeket a rendszer küldött. "Lélektelen volt, piros színnel írva és utasításokat adott, amelyek döntöttek a sorsomról. Tiltsd le ezt, tiltsd le azt, vond vissza a hozzáférést itt, vond vissza a hozzáférést ott, kísérd ki a helyiségből stb." – fogalmazott a kirúgott szoftverfejlesztő.

Végül sikerült megérteni, mi történt

Három hétbe került, amíg Diallo felettesei megértették, hogy mi a probléma. A vállalat változásokon ment keresztül több szempontból is: változott a rendszer és a munkaerő is.

Amikor a korábbi menedzserét elbocsátották, és a hátralevő idejében már otthonról dolgozott, elfelejtette megújítani Diallo szerződését az újonnan bevezetett rendszerrel. Ettől kezdve mindent átvettek a gépek, és ex-alkalmazottként jelölték meg Diallót. Az automatikus döntéseket pedig nem lehetett felülírni, így például ha a belépőkártyáját visszavonta a rendszer, ezen nem tudtak változtatni.

Munkahelyet váltott

Bár végül a helyzet megoldódott és újra dolgozhatott volna a cégnél, a munkatársai – akik tapasztalták, hogy hiányzik a munkából és "mint egy tolvajt" kísérték ki biztonsági őrök az épületből, zárkózottak lettek vele szemben. Ezért úgy döntött, hogy más munkát választ.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?