Bölcsebbbé teszik a a buddhista robotszerzetest

Kína két vezető technológiai cége megállapodást írt alá a pekingi Lungcsüan nevű templommal az intézmény robotszerzetese bölcsességének gazdagításáról.

A Sárkányforrás nevű a templom "azt szeretné, hogy korszerű mesterséges intelligenciával lássák el Hszian'er nevű robotját" - jelentette be Hsziantu mester, a buddhista intézmény mesterséges intelligencia és információs technológiai kutatócsoportjának a vezetője az 5. Kínai Robotop csúcstalálkozón.

A templom technológiai csoportja önállóan 2015-ben alkotta meg a 60 centiméter magas robotszerzetest, amely képes mantrákat mondani, és a buddhista tanításokkal kapcsolatos alapvető kérdésekre válaszolni. A sárgaköpenyes robotnak azóta már 1,37 millió rajongója van, és naponta mintegy százezer ember kínai és angol nyelvű írásos és hangüzeneteire válaszol a WeChat mikroblogon.

A robotfejlesztői az elmúlt évek kommunikációja alapján megtudták, hogy a legtöbb kérdést Hszian’er a szerelemről, a stresszről, a haragról, és az élet zűrzavarairól kapja. Válaszai a templom rendfőnöke, Hszücseng mester gondolatain alapult. A templom most azt tervezi, hogy létrehoznak egy széles adatbázist a robotnak feltett kérdésekből és válaszokból, az iFlytek cég segítségével javítják a robotszerzetes nyelvi képességeit, a Tencent cég pedig a robot adatfeldolgozó funkcióit erősíti.

A fejlesztéssel egy harmadik generációs Hszian’ert hoznak létre.

Címlapi illusztrációnk forrása: Kim Kyung-Hoon/Reuters

Kapcsolódók

Kimaradt?