Kivirágzott a kolozsvári Fogoly utca

Keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni a már második kiadásához érkezett dísz- és fűszernövényvásárnak, mint a kolozsvári Fogoly utcát. A háttérként szolgáló középkori várfal különleges hangulatot kölcsönöz a művészien elrendezett virágkollekcióknak.

Június 15‒17. között három napra virágba borul a kolozsvári Fogoly/Potaissa utca, ugyanis helyi fűszer- és dísznövénytermesztők, virágkötők, dekorációs szakemberek, virágüzletek képviseletei mutatkoznak be kollekciójukkal. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, a helyi tanács, a megyei tanács, a Daisler Egyesület és a Visit Cluj turisztikai információs központ szervezésében létrejött rendezvény igazi kikapcsolódást ígér kicsiknek és nagyoknak.

Már maga a sok-sok kiállított virág is szemet gyönyörködtető látvány, de a szervezők nem érik be ennyivel: műhelyfoglalkozások, workshopok, dísznövények csereberéje, egyedi kiállítások színesítik az amúgy is színes rendezvényt. Az érdeklődők megtudhatják például, hogyan kell szakszerűen gondozni egy-egy növényt, átültetési útmutatót kaphatnak, de virágdekorációk készítésének fortélyait is elleshetik. Emellett esténként koncertek is várhatók, valamint elmaradhatatlanok ilyenkor a pihenősarkok és büfék.

A fűszernövény mint családi vállalkozás

Az ilyenkor sláger levendula és petúniacserepek között kissé szerényebben, de annál illatosabban, húzódik meg egy kis stand pedánsan elrendezett kicsi cserepeivel. Egy-egy cserépben bazsalikom, oregánó, rozmaring, citromfű, menta, majoranna illatozik. Mint megtudtuk, a Kisbácsban élő Daradics Edit és családja kistermelői kertjéből származnak a kiállított, megvásárolható növények. Kérdéseinkre, férje Zsolt elárulta, 4-5 éve foglalkoznak fűszernövények termesztésével – igazából a felesége, Edit, ő inkább csak besegít. Kicsi fűszernövénykertjük inkább szenvedély, nem a bevétel a lényeg. Céljuk a fűszernövény-kultúra erősítése és a vegyszermentes termesztés népszerűsítése.

Mint Daradics Zsolt elmondta, a fűszernövényfajok mindegyike – egyik-másik gyógynövény is – rendkívül hálás, megéri velük foglalkozni, még óriási földterület sem kell hozzá, akár bérelt kertben is művelhető, ahogy teszik ezt ők maguk is. És a haszon? Mindig van otthon valamilyen friss fűszernövény, nem kell boltba menni érte, és van egy kis kert, amit gondozhatnak. Az, hogy vásárokban árulnak, és népszerűsítik termékeiket csak hab a tortán.

Kimaradt?