Egy kutatás szerint a férfiak félnek az okos nőktől

A férfiak szívesen randiznak okos nőkkel – elméletben. A gyakorlatban azonban ez megriasztja őket és ha hinni lehet a Kaliforniai Lutheránus Egyetem, Buffaloi Egyetem és a Texasi Egyetem közös kutatásának, a férfiak kevésbé érzik magukat férfinak egy okos nő társaságában.  

A Texasi Egyetem, a Buffaloi Egyetem és a Kaliforniai Lutheránus Egyetem közös kutatása a Personality and Social Psychology Bulletin szaklapban jelent meg. A felmérésben 105 férfi vett részt és az eredmények szerint a férfiak tartanak az okos nőkkel való randizástól.

A kutatás több lépésben zajlott. A férfiak először egy matematika és egy angol tesztet töltöttek ki, majd arra kérték őket, képzeljenek el két nőt: az egyik náluk rosszabbul, a másik náluk jobban töltötte ki a tesztet. A feladat következő lépéseként a férfiak a két nőt mint romantikus partnert képzelték el és leírták, mit gondolnak róluk. A kutatás ezen pontján a legtöbb férfi (86 százalékuk) azt a nőt választotta inkább, amely a teszteken jobban teljesített náluk. 

A felmérés második részében azonban, amikor azt kérdezték, hogy melyikkel randiznának szívesebben a való életben, akkor a gyengébben teljesítő mellett voksoltak. A férfiak kevésbé bizonyultak hajlandónak randizni vagy akár telefonszámot cserélni az okosabb nővel, noha a kísérlet elméleti részében még inkább őt választották. Bár a kutatók óva intenek attól, hogy konkrét következtetést vonjunk le, a 105 férfi véleményére alapuló kísérlet elég beszédes.

Kimaradt?