Újabb teknősbéka lett a műanyag áldozata

Újabb védett tengeri teknős pusztult el a rengeteg lenyelt műanyagtól Thaiföldön. Gumiszalagokat, ballondarabkákat szedtek ki a gyomrából, és hiába próbálták az állat életét megmenteni, az orvosok nem jártak sikerrel.

A közönséges levesteknős (Chelonia mydas) a múlt héten legyengülten sodródott partra az ország keleti tartománya, Csanthaburi egy strandján, két nappal később elpusztult - írták hétfői közleményükben a helyi állatvédők. A teknős pusztulásának fő oka a műanyagszemét volt - tette hozzá Virapong Laovecspraszit állatorvos, az óceánkutató központ munkatársa.

Az állatorvosok mesterséges táplálással próbálták a védett teknős életét megmenteni, ám nem jártak sikerrel. Gyomrában nagyon sokféle műanyagszemetet találtak, köztük gumiszalagokat és ballondarabkákat, ezek mellett már nem fért élelem a gyomrába. Virapong szerint a régióban partra vetett tengeri teknősök nagyjából 10 százalékának műanyag van a gyomrában vagy a tengerbe dobott szeméttől kapott fertőzést.

Szakértői vélemények alapján a thaiföldi partokra évente legalább 300 tengeri állat - teknős, bálna, delfin - sodródik azért, mert műanyagszemetet evett. Június elején tették közzé, hogy egy gömbölyűfejű-delfin a gyomrában talált több mint 80 műanyagzacskó miatt pusztult el egy thai tengerparton.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?