banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Nehezen szabadulunk a műanyagtól, pedig 35 alternatívája van

Világszerte ötven nemzet tesz már intézkedéseket a műanyaghulladékok egyre súlyosbodó problémájának kezelése érdekében - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb ENSZ-tanulmányból.

A jelentés bemutatja, hogy az egyes országokban milyen intézkedéseket hoztak a műanyaghulladékok visszaszorítása érdekében és, hogy milyen eredményeket értek el eddig a szabályozásokkal. Így például a kelet-afrikai Eritreában betiltották a műanyagzacskókat és jelentősen csökkent az ezek miatti a csatornadugulások száma. Kínában hárommilliárd nejlonzacskót dobtak el évente 2008 előtt - mostanra 60-80 százalékkal csökkent a bolti használatuk, ám a piacokon továbbra is jelen vannak.

Vietnamban adót vetettek ki a nejlonszatyrokra, ám ennek ellenére is széles körben használják őket - a helyi kormány adóemelést fontolgat. Írországban az adó hatására 90 százalékkal csökkent a műanyagzacskók használata. Kenyában a tehenek átlagosan 2,5 zacskót ettek meg életükben, ezért mára teljesen száműzték a nejlonszatyrokat, és pénzbírság, valamint négy év börtönbüntetés jár gyártásukért, importjukért és használatukért is.

Ennél jóval többre van szükség

A szakemberek szerint azonban sokkal több erőfeszítésre van szükség a nagy mennyiségű műanyaghulladék folyókba és óceánokba kerülésének megakadályozására. Hangsúlyozták, hogy sok ország noha bevezetett bizonyos szabályozásokat, azok betartatására azonban nem fordít elegendő energiát. A jelentés szerint a műanyaghulladékok termelődésének megakadályozására bevezetett intézkedések vegyes eredményeket hoztak. Kamerunban tilos a műanyagzacskók használata és a háztartásoknak minden kilogrammnyi begyűjtött műanyaghulladék után fizetnek, ám a műanyagzacskókat továbbra is becsempészik az országba.

35 mód helyettesítésre

A szakemberek a műanyag 35 lehetséges biológiai helyettesítő-anyagát sorolták fel a tanulmányban. Ezek közé tartozik a kukorica tartalékfehérjéje, a zein, a nyúlszőr, a tengeri hínár, a gombafélékből készülő hab, a QMilch nevű anyag, amely magas koncentrációjú kazein tejfehérjéből készül, valamint az ananászlevélből előállított pinatex. A törvényalkotók egy része azonban aggódik a biológiai alternatívák körüli túlzott felhajtás miatt is. Ennek oka, hogy annak idején a bioüzemanyagokkal kapcsolatos kezdeti optimizmus is hamar szertefoszlott, miután esőerdőket kezdtek kiirtani, hogy pálmaolajat termeljenek az autók működtetéséhez.

Az adókivetés és a korlátozás - amennyiben jól megtervezettek és sikerül is betartatni őket - a műanyaghulladék-termelés megfékezésének leghatékonyabb módjai közé tartoznak - vélik a jelentés készítői. A szakemberek szerint emellett sokkal szélesebb körű összefogásra lenne szükség, és a lakosság mellett a vállalatok bevonására, beleértve a műanyagtermelőket is, nagyobb mértékű újrahasznosításra kötelezve őket.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?