Ritkábban, de hatékonyabban fogyókúráznak a férfiak

A fogyókúra nemcsak a nők életének megkeserítője, a férfiakat is érintheti különböző okok miatt. A közösen életmódot váltó vagy éppen fogyókúrázó párok hölgytagjai viszont hamar észrevehetik, párjuk többet fogyott, mint ők. Kutatók korábban rájöttek ennek az okára. 

Az Aberdeeni, Bournemouthi és a Stirlingi Egyetem szakértői információkat gyűjtöttek a világ minden tájáról. Összesen több mint 15 ezer olyan férfi adatait elemezték, akik fogyókúrás kísérletekben és vizsgálatokon vettek részt.

Kiderült, hogy a férfiak leginkább az egészségük miatt kezdenek el diétázni, a külalak már kevésbé motiválja őket erre. Viszont, ha belefognak a fogyókúrába, azt hatékonyabban végzik, mivel jobban tartják magukat a diéta szigorú szabályaihoz.  

A szakértők szerint több férfi küzd túlsúllyal és elhízással, mint nő. Az erősebb nem tagjai azonban ritkábban érzik ezt gondnak, így nem is kérnek segítséget a pluszkilók leküzdéséhez. Az elhízás növeli többek között a koszorúér-betegség, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a porckopás kialakulásának kockázatát. 

Alison Avenell, az Aberdeeni Egyetem munkatársa szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a fogyókúrát női tevékenységként értékeli a társadalom.  A kutatók azt javasolják, készüljenek direkt férfiakra szabott fogyókúrás programok, így hatékonyabbá válna a fölösleges kilók elleni küzdelem és csökkene a cukorbetegség kockázata is.

Az eredmények alapján elmondható továbbá, hogy a sportklubhoz tartozás is megoldás lehet, mivel alacsony a lemorzsolódási arány. Szakértők azt is megállapították, hogy azok a férfiak akik kevesebbet esznek többet fogynak, mint azok, akik többet mozognak, de nem fogják vissza az evést. 

Kapcsolódók

Kimaradt?