Parádés kutyakiállítás Szatmárnémetiben

Több mint hétszáz, szebbnél szebb négylábú parádézott a hét végén Szatmárnémetiben, az ország egyik legrangosabb kutyakiállításán, amely négy évtized alatt komoly hírnevet vívott ki az öreg kontinensen is. A kutyavilág krémjét felvonultató rendezvényen mallorcai masztiffra, közép-oroszországi juhászkutyára és csehszlovák farkaskutyára is rácsodálkozhattak a nézők. Az év legszebb szatmári kutyája egy fekete újfundlandi lett, a Supreme Best in Show címet pedig egy angol szetter nyerte el.

Kis kutya, nagy kutya nem ugat hiába – nem is ugattak, inkább csak szimatoltak a levegőbe, laposakat pislogva álmosan szemlélődtek a ragyogó tavaszi napsütésben s néha morrantottak egyet a Szatmár Megyei Ebtenyésztők Egyesülete által 42. alkalommal megrendezett nemzetközi kutyakiállításon. Pontosabban kiállításokon, hiszen szombaton délelőtt CAC (országos), délután CACIB (nemzetközi), vasárnap pedig ismét nemzetközi megmérettetés zajlott, no meg a látványos bemutatók. Idén 18 országból, és valóban a világ minden sarkából (hiszen még thaiföldi és indiai tenyésztő is benevezett) 743 eb érkezett, s a paletta több mint színesnek volt nevezhető: magyar agártól és magyar és német vizslától tizenhatféle terrieren, nyugati-szibériai lajkán, tacskókon, spánieleken, román juhászkutyákon át uszkárokig, francia bulldogokig, az igencsak bizarr látványt nyújtó kínai meztelen kutyáig és az olasz szarvasgomba-kereső ebig.

A felvonulásból természetesen nem hiányoztak a berni juhászok, a német juhászok, kuvaszok, bobtailok és dán dogok sem, mint ahogy a sok csodálkozó, ámuló pillantást kiváltó, négyéves csehszlovák farkaskutya, Karel (az alig fél évszázada, a kárpáti farkas és a német juhászkutya keresztezésével kialakított fajtából alig pár példány van Romániában). A tizenegy ringben folyamatosan zajlott a zsűrizés, s mint ahogy az már számtalanszor előfordult, a tizenkét tagból álló bírói testület szakszeme sokszor más példányt látott szebbnek vagy szépnek, mint a közönség.

A szénfekete újfundlandi Szatmárnémeti legszebb kutyája

A kétnapos rendezvény egyik legszínesebb momentuma a romániai kutyakiállítások közül csak a szatmárnémetire jellemző: vasárnap délután a gazdik olyan népviseletben vonultak fel, amely megfelel a kutyák származási helyének. Első helyezett a szatmárnémeti dr. Ferencz Judit és (nem mellesleg sok más díjat is bezsebelő) skót juhásza lett, a pódium második fokára egy leonbergi juhász és német népviseletbe öltözött gazdája, harmadik fokára pedig egy pireneusi hegyikutya és francia népviseletbe bújó gazdája lépett.A kiállítás záró- és egyben legnagyobb izgalommal várt, leglátványosabb mozzanata Szatmár legszebb kutyájának megválasztása volt. A megtisztelő címet most is az a szénfekete újfundlandi nyerte el, amely már tavaly is elolvasztotta az egyébként igencsak szigorú bírák szívét, a Supreme Best in Show címet pedig egy angol szetter szerezte meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?