Könnyű halált ígér a „halálgép” építője

Olyan gépen dolgozik Dr. Philip Nitschke eutaniázia-aktivista, amely könnyű halált ígér az öngyilkosságra vágyóknak.

Nitschkével 2012-ben vette fel a kapcsolatot egy mozgás- és beszédképtelen férfi, aki arra kérte, hogy segítsen az eutanáziában. Ezt követően döntötte el az aktivista, hogy megépít egy gépet, amely lehetőséget biztosít a meghalni kívánóknak. "A halál nem kellene elrejtve legyen egy hátsó szobában valahol, hanem stílusos és elegáns kellene legyen" – fogalmazott a The Independentnek.

A gép nitrogénnel tölti meg a kapszulát, amelyben az ember fekszik. Ez oxigénhiányos halált idéz elő, így kerülve el a kutatók szerint a szorongást és kellemetlen érzést, amely a nem-nitrogén alapú fulladás esetében előzi meg a halált. Miután ez a folyamat bekövetkezett, a kapszulát le lehet választani a gépről és koporsóként szolgálhat.

A cél az volt, hogy mozgásképtelen emberek, akiknek szükségük van egy másik emberre a halálhoz, akár szempillantás általi vezérléssel elindíthassák a folyamatot.

A kapszula szándékosan futurisztikus alakú: azt üzeni, hogy "a jövőbe visz téged", mondta el Nitschke, aki egyben a gépet fejlesztő Exit International nonprofit szervezet igazgatója is. A lapnak beszélt arról is, számos kritikát kapott: vannak, akik szerint a gáz általi halál Európában a holokausztra emlékeztet.

Az első teljesen működőképes gépet idén építik meg Hollandiában, és Svájcban lesz használható, ahol a törvények megengedőbbek. A köevtkező évre várhatók a 3D-nyomtatott új példányok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?