Ötven embert is megölhetett egy római katolikus diakónus Belgiumban

Elismerte legalább tíz ember megölését a "halál papjának" is nevezett egykori ápoló és római katolikus diakónus Belgiumban, akinek a hét elején kezdődött a tárgyalása egy brugge-i bíróságon – jelentette kedden a helyi sajtó.

A 61 éves Ivo Poppe már tárgyalása első napján elismerte, hogy "halálba segített" tíz-húsz embert a francia határ közelében található Menen település kórházában, ahol annak idején dolgozott. Azt mondta: levegőt fecskendezett be áldozatai vénájába, és ezzel halálos kimenetelű légembóliát okozott.

"Tíz és húsz között, legfeljebb húsz. Ezek becslések, de ekörül van" – válaszolt a férfi az áldozatai számára vonatkozó ügyészi kérdésre. "Véget akartam vetni a szenvedéseiknek, ezek az emberek már nem voltak igazán életben" – fogalmazott.

Poppe ugyanakkor elmondta: ma már másképpen cselekedne, inkább a betegek szenvedésének csökkentését célzó, úgynevezett palliatív kezelést tartaná előremutatónak. Az ügyészség azonban úgy véli: ennél sokkal több áldozat lehet, legalább ötven gyanús halálesetről van szó.

A háromgyermekes férfit 2014-ben tartóztatták le, miután pszichológusának arról számolt be, hogy emberek tucatjait részesítette "kegyes halálban". Most azt állította: szándékosan túlzott, mert segítségre volt szüksége a rémálmai leküzdéséhez. Egy korábbi kihallgatásán Poppe azt mondta a rendőröknek, hogy mások mellett saját anyját és két nagybátyját is "elaltatta".

A "halál papja" a nyolcvanas és a kilencvenes években dolgozott ápolóként a meneni kórházban, diakónussá szentelése után pedig még 2011-ig látogatta a betegeket.

A bírósági tárgyalás várhatóan két hétig tart. Ha az egykori lelkészt bűnösnek találják, életfogytiglani börtönbüntetést szabhatnak ki rá. Belgiumban 2002-ban legalizálták az eutanáziát szigorú körülmények mellett a felnőttek számára, 2014-ben pedig kiterjesztették a szabályozást az ítélőképességük birtokában lévő, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kiskorúak számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?