Cambridge Analytica-ügy: a brexit-kampányba is beleszóltak

Politikai tanácsadói tevékenységet folytattak az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) által támogatott Leave.EU kampánycsoport részére.

Brit törvényhozók hétfőn bizonyítékot tettek közzé arra vonatkozóan, hogy a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséért kampányoló egyik kampánycsoport is igénybe vette a Facebook-felhasználók adatait tudtuk nélkül felhasználó Cambridge Analytica (CA) szolgáltatását.

Nigel Oakes, a Cambridge Analytica anyavállalatának, az SCL Groupnak az alapítója egy interjúban elmondta, hogy politikai tanácsadói tevékenységet folytattak az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) által támogatott Leave.EU kampánycsoport részére - derül ki a brit parlament alsóháza egyik bizottsága által közzétett szövegekből.

Oakes azt mondta, "nem írtak alá szerződést és nem kaptak pénzt", csak azért végezték el a munkát, hogy bizonyítsák a képességeiket. A Leave.EU egyik vezetője, Andy Wigmore eg interjúban azt mondta, hogy a kampányszervezet a Cambridge Analytica módszereit másolta.

"A Leave.EU már azelőtt hasznot húzott a Cambridge Analyticával való együttműködésből, hogy hivatalos megbízást kapott volna a népszavazás ügyében" - olvasható Damian Collins, a digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottságának elnökének közleményében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?