Egy kattintással megtudhatja, visszaéltek-e a Facebook-adataival

A közösségi oldal működtetőinek közlése szerint több mint 110 ezer romániai Facebook-felhasználó személyes adatait használta fel illetéktelenül a Cambridge Analytica brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég. Egy kattintással megtudhatja, hogy ön is köztük van-e.

Mint korábban írtuk, 78 romániai felhasználó töltötte le a This is your digital life nevű alkalmazást, amely kiszolgáltatta a személyes adataikat a Cambridge Analyticának. Ám nem csak ennek a 78 felhasználónak, hanem az összes facebookos ismerősüknek – 112 343 személynek – a személyes adataihoz hozzáfért a cég.

A Facebook külön oldalt indított, amelynek segítségével leellenőrizheti, hogy az érintett romániai felhasználók között van-e. Ha ide kattint, a közösségi oldal működtetői arról tájékoztatják, hogy ön vagy az ismerősei bejelentkeztek-e a This is your digital life alkalmazásba, és veszélyben voltak-e a személyes adatai.

A Cambridge Analytica mintegy 87 millió Facebook-felhasználó személyes adataihoz fért hozzá illetéktelenül. A cég ezeket az adatokat a felhasználók tudta nélkül az amerikai, valamint a brit választások befolyásolására használta fel. Szintén a választások befolyásolja lett volna a célja később a romániai felhasználók adataival is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?