Ön is köztük lehet – ennyi romániait érint a legújabb Facebook-botrány

Több mint 110 ezer romániai Facebook-felhasználó személyes adatait használta fel illetéktelenül a Cambridge Analytica brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég.

Az adatot maga a Facebook közölte a Digi24 hírtelevízió kérésére. A közösségi oldal működtetőinek válasza szerint 78 romániai felhasználó töltötte le a This is your digital life nevű alkalmazást, amely kiszolgáltatta a személyes adataikat a Cambridge Analyticának. Ám nem csak ennek a 78 felhasználónak, hanem az összes facebookos ismerősüknek – 112 343 személynek – a személyes adataihoz hozzáfért a cég.

A Cambridge Analytica mintegy 87 millió Facebook-felhasználó személyes adataihoz fért hozzá illetéktelenül. A cég ezeket az adatokat a felhasználók tudta nélkül az amerikai, valamint a brit választások befolyásolására használta fel. Szintén a választások befolyásolja lett volna a célja később a romániai felhasználók adataival is.

Mint ismert, Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója beismerte a Facebook "tévedését", teljes körű vizsgálatot ígért a Cambridge Analytica ügyében, és intézkedéseket jelentett be a személyes adatok védelme érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?