Összegyűjtötték: ennyiszer kért bocsánatot és ígérgetett már Zuckerberg

Megbízik Mark Zuckerbergben? – teszi fel a kérdést a The Washington Post, majd látványosan mutatja be, hányszor kért elnézést és tett ígéretet a Facebook alapítója.

Amióta csak 2003 óta ismertté vált Zuckerberg, a Harvard korábbi hallgatója, "a világ egyik legbefolyásosabb főszerkesztője", ahogyan egyszer titulálták, igencsak sűrűn kérte a bocsánatot és tett ígéreteket.

Már 2003 novemberében, miután elkészítette a Facemash randioldalt, elnézést kért: "nem így terveztem a dolgokat, elnézést kérek bármilyen okozott kárért, amely a hanyagságom miatt történt" – írta akkor.

A következő mérföldkő 2006, ekkor már létezett a Facebook. Ekkor vezették be a hírfolyamot, Mark pedig így nyilatkozott: "Ezt valóban elrontottuk. (...) Rossz munkát végeztünk abban, hogy elmagyarázzuk az új funkciókat és még rosszabbat abban, ahogyan hozzáférést adtunk ezekhez".

Több bocsánatkérés és ígéret közül érdekes az is, amikoe 2009 februárjában újabb működési feltételeket gördítettek ki, de ezek feldühítették a felhasználók egy részét. Ekkor úgy írt, számos kérdést és kaptak az elmúlt napokban, ezek alapján pedig úgy döntöttek, hogy visszatérnek a korábbi feltételekhez, amíg ki nem dolgoznak új megoldásokat.

Emlékezetes az is, amikor 2010 májusában kiskaput találtak a személyes adatok hozzáférésénél. "Időnként túl gyorsan haladunk" – írta Zuckerberg. Ekkor ígért további lehetőségeket is arra, hogy a felhasználók dönthessenek a személyes adataikról. Az egyszerűsítést is beígérte ekkor.

2011 novemberében kiderült, hogy átverték a felhasználókat azzal kapcsolatosan, hogy felhasználóik személyes adatait hogyan kezelik. "Én vagyok az első, aki beismeri, hogy egy csomó hibát követtünk el" – írta az alapító, hozva régi formáját. Aztán következtek a további jól bevett szófordulatok: "A Facebook mindig elkötelezte magát az átláthatóság mellett az információkról, amelyeket megosztottatok velünk" és így tovább. Aztán újabb ígéretet tett arra, hogy több döntési lehetőséget biztosítanak az embereknek...

2016-ban a kamuhírek miatt kért bocsánatot: "A Facebookra mint tech-vállalkozásra gondolok, de elismerem, hogy nagyobb felelősségünk van mint csak egy olyan technológiát építeni, amelyen keresztül folyik az információ. Ma könnyebbé tesszük a kamuhírek jelentését" – ígérte.

2017 szeptemberében a demokratikus folyamat iránti elkötelezettségét bizonygatta és a választások befolyásolására tett kísérletek megakadályozását tűzte ki célul. Megbocsátást kért, és azt mondta, jóvá fogja tenni a történteket.

2018 januárjában azt nyilatkozta: azon dolgozik, hogy azt a "túlságosan sok hibát", amelyet elkövetnek, megjavítsák. Márciusban aztán ismét a felelősségteljességéről kellett beszélnie a Cambridge Analytica-botrány miatt. Áprilisra annyira belejött a bocsánatkérésbe, hogy kétszer is megtörtént ez: előbb, amikor kiderült, hogy 87 millió embert érint a botrány, majd amikor a kongresszusi meghallgatásra készült.

Kapcsolódók

Kimaradt?