Így hat ránk a napi fél óra séta

A napi séta olyan, mint az alma: jó eséllyel az orvost távol tartja – kezdi cikkét a Prevention. A rendszeres séta az egyik legjobb és legegyszerűbb dolog, amit egészségünkért tehetünk, vélik a szakemberek. Íme, ilyen pozitív változásai lesznek annak, ha felkapja a sportcipőt és fél órát sétál. Azt azért válogassuk meg, hol sétálunk.

A séta másik előnye, hogy nem igényel különleges eszközöket, elég csak kényelmesen felöltözni és indulhatunk is. Ráadásul bárki gyakorolhatja ezt a mozgásformát edzettségi szinttől, testsúlytól, életkortól függetlenül.

Csökkenti a krónikus megbetegedések kockázatát

Statisztikák szerint a sétálás csökkenti a vércukorszintet és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezenkívül kutatások bizonyították, hogy a gyaloglás csökkenti a vérnyomást, valamint az agyvérzés kockázatát.

Szebbek lesznek a lábaink

Az öregedéssel együtt nő a kitüremkedő erek, visszerek kialakulásának kockázata. A rendszeres gyaloglás erősíti az izmokat, serkenti a vérkeringést, így segít elkerülni a visszerek megjelenését.

Fogyni fogunk

A rendszeres gyaloglásnak köszönhetően fogyhatunk is. A séta ugyanis serkenti az anyagcserét, fokozza a kalóriaégetést, növeli szervezetünk inzulinérzékenységét, így főleg a has környékén csökkenti a zsír. Tehát különösebb erőfeszítés nélkül, napi fél óra sétával fogyhatunk.

Javítja a hangulatunkat

Egy pohár vörösbor, vagy néhány kocka étcsokoládé is javíthat a kedvünkön, ugyanúgy mint a sétálás. Utóbbi ráadásul nem jár kalóriákkal. Kutatások igazolják, hogy a gyaloglás jó hatással van idegrendszerünkre, a természetes fény segít elkerülni a depressziót. Még jobb a séta hatása, ha társaságban tesszük.  

Fejleszti a kreativitásunkat

Teljesen mindegy, hogy egy munkahelyi vagy magánéleti problémát kell megoldanunk, a séta ebben is segít, ugyanis fejleszti a kreativitást. Kutatók korábban tesztekkel vizsgálták, hogy a sétáló vagy az ülő emberek a kreatívabbak. A vizsgálatok szerint kreatívabbak leszünk a rendszeres gyaloglástól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?