Megnéztük Leonardo da Vinci Nagyváradon kiállított gépezeteit

Szombattól június 10-ig látható a nagyváradi Körösvidéki Múzemban Az egy géniusz találmányai: Leonardo Da Vinci gépezetei című kiállítás. A tárlatot pénteken délután, a megnyitó alkalmával néztük meg.

Harckocsi, kerékpár, camera obscura, repülőgép, bárka – mai szemmel hétköznapi tárgyak, ám terveiket több mint ötszáz évvel készítette el az itáliai polihisztor, Leorando da Vinci. Tervei alapján 45 szerkezetet készítettek el a róla elnevezett firenzei múzeumban, ezeket láthatják és 15-öt közülük ki is próbálhatnak a nagyváradi Körösvidéki Múzeum látogatói.

A megnyitón elsőként Aurel Chiriac múzeumigazgató mondott köszönetet mindazoknak, akik itthon és külföldön segítettek a tárlat létrehozásában. Később azt is elárulta, hogy megkezdődött a múzeum gyűjteményének költöztetése. Böcskei László római katolikus megyéspüspök elmondta, bár a múzeum elköltözik a felújítás alatt álló barokk palotából, a szakmai együttműködés nem szűnik meg, mivel ott újabb és újabb meglepetésre bukkannak.

Pásztor Sándor megyei tanácselnök többek között azt is elmondta, hogy az Iskola másként hét közeledtével lehetőséget teremtenének arra, hogy minél több vidéki diák is lássa a kiállítást, ezért tárgyaltak a polgármesterekkel arról, segítsék az utazást, hogy a szülőknek minimális költséggel kelljen számolniuk. Ioan Mang tanácsi alelnök megjegyezte: mérnökként nézte a szerkezeteket, s nem szabad megfeledkezni arról, hogy 2019-ben lesz Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója, a tervek, melyek alapján a gépezetek elkészültek, ötszáz évnél is régebbiek.

Maurizio Passerotti, Dél-Tirol tartomány romániai tiszteletbeli konzulja és Mirella Florian művészettörténész, a dél-tiroli Pozza di Fassa-i Művészeti Gimnázium vezetője is jelen volt a megnyitón. Előbbi arról is beszélt, hogy da Vinci munkáinak megismerése hozzásegít az olasz reneszánsz megismeréséhez, utóbbi pedig a mester sokoldalú munkásságát ismertette.

A megnyitó beszédek alatt egyébként a gyermekek már próbálgatták is a zöld piktogrammal jelölt tárgyakat. A kiállítótermekben kivetítőkön az egyes modellek működését mutatják be, és minden tárgyat háromnyelvű – magyar, román és angol – felirattal láttak el. A tárlatra egy belépő felnőtteknek 12 lejbe, diákoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak hat lejbe kerül. A négy évnél fiatalabb gyermekeknek, háborús veteránoknak, gyermekotthonban élőknek és múzeumi dolgozóknak (nyugdíjasoknak is) ingyenes a belépés.

A Körösvidéki Múzeum keddenként, csütörtökönként és szombatonként 10 és 15 óra között, szerdánként, péntekenként és vasárnaponként 10 és 18 óra között tart nyitva (a hétfő szünnap). A szervezett csoportok (legkevesebb 15, legtöbb 30 fő) a 0259/479-918-as telefonszámon kérhetnek előjegyzést 9 és 15.30 óra között.

Kapcsolódók

Kimaradt?