Raportőr: a Facebook „vadállattá” változott Mianmarban

A Facebook "meghatározó szerepet" játszott a mianmari rohingja közösség elleni gyűlölet szításában – állapították meg az ENSZ nyomozói.

Jelentősen hozzájárult a Facebook a gyötrelmek, a széthúzás és konfliktus szintjéhez, amelyeket a gyűlöletbeszéd is szított – közölte Marzuki Darusman, az ENSZ tényfeltáró, független, nemzetközi missziójának vezetője.

Yanghee Lee, a mianmari emberi jogok helyzetét vizsgáló különleges referens szerint a Facebook "vadállattá" változott, nem az, aminek eredetileg szánták, hiszen ultranacionalista buddhisták erőszakra és gyűlöletre szólítanak fel a közösségi oldalon a rohingják és más kisebbségek ellen.

A Facebook közölte, hogy gyűlöletbeszédnek "nincs helye" a platformjukon. "Hihetetlenül komolyan vesszük ezt a kérdést és évek óta dolgozunk mianmari szakértőkkel azon, hogy biztonsági forrásokat fejlesszünk, illetve ellen-kampányokat" – fogalmazott a közösségi oldal egy szóvivője a BBC megkeresésére.

Jelentések szerint számos rohingját lelőttek, másokat élve égtek el saját otthonaikban – gyakran az idősek, fogyatékkal élők és gyerekek. A mianmari kormányzat szerint az ENSZ bizonyítékokat kellene hozzon ezekre az állításokra.

Augusztus óta,a mikor a mianmari hadsereg megkezdte az üldözésüket, körülbelül 700 ezer rohingja hagyta el a hazáját és menekült Bangladesbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?