Ezért kezd hisztizni a gyerek, ha megérkezik az anyja

Kedves Anyuka, ha gyermeke rosszul kezd viselkedni, amint hosszabb idő után ismét a közelébe kerül, nyugodjon meg, Ön jól végzi a dolgát – így lehetne összefoglalni Ursula Herrrera, a Creative & Healthy Family bloggerének  álláspontját. Íme, a magyarázata.

Az apjuk, nagyszülők esetleg bébiszitterük társaságában szófogadó, jól viselkedő csöppségből az anyjuk megérkezésekor percek alatt toporzékoló, hisztis gyerek válhat. A feltűnő jelenségnek egyszerű oka van: a gyerekek sokszor csak az anyjuk jelenlétében érzik teljes biztonságban magukat, ilyenkor tudnak teljesen természetesen viselkedni. Ezért várnak egész nap arra, hogy felsorolhassák panaszaikat, a frusztráló, nem tetsző dolgokat – olykor ordítozva, sírva – az éppen csak hazaért, fáradt anyjuknak.

Fölösleges tehát kudarcként megélni az ilyenkor kitörő hisztit, hiszen azt jelzi, a gyermek számára az édesanyja jelenti a legnagyobb biztonságot. A panaszkodások során pedig a gyermek megtanulja megélni és kifejezni érzéseit, ami elengedhetetlen az érzelmi intelligenciája fejlődéséhez.

A hiszti célkeresztjében sínylődő szülőnek persze ez nem sokat segít, de ezzel az információval talán könnyebb lesz tolerálni a gyerek dührohamát.

Kapcsolódók

Kimaradt?