Érdemes védőmaszkot hordani influenzaszezonban?

Amint megírtuk, 39-re emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma. Éppen ezért fontos mindent megtennünk a megbetegedések elkerülése érdekében. Gyakran látni egészségügyi maszkot viselő embereket, akík így védekeznek a vírus ellen. A Health.com  annak járt utána, elkerülhető-e így a megbetegedés.

„Az influenza cseppfertőzés útján terjed, és mivel a maszk eltakarja az orrot és a szájat, mechanikusan meggátolja a vírus terjedését, ezért van értelme hordani” – írja az oldal. Az influenzaszerű tüneteket tapasztaló beteg megakadályozhatja a cseppfertőzést úgy is, hogy tüsszentéskor és köhögéskor papírzsebkendőt használ, ennek hatékonysága azonban elenyésző az influenzamaszkhoz képest. Természetesen a maszk is akkor a leghatékonyabb, ha a fertőzés veszélyének kitett személyek és fertőzöttek egyaránt használják.

A hatékonyságot  kutatás is bizonyította már. A University of New South Wales vizsgálatából kiderül, hogy az otthon is maszkot viselők esetében négyszer nagyobb az esélye annak, hogy elkerülik az infuenzaszerű megbetegedéseket. Az egészségügyi maszk egyébként drogériákban, gyógyszertárakban vagy akár online is beszerezhető. Fontos azonban megjegyezni, hogy a maszk önmagában nem nyújt védelmet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?