Indiában rágyúrnak a mesterséges intelligencia-fejlesztésre

A mesterséges intelligencia fejlesztésének útja az emberi céloktól függ – figyelmeztetett Naredra Modi indiai miniszterelnök vasárnap egy a MI-fejlesztéssel foglalkozó intézet átadásán.

Az indiai miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy minden technológiai forradalom változatosságot eredményezett és még több hatalmat adott az emberek kezébe.

A tecnológia fejlődése ugyanakkor nem okozhatja a társadalmi különbségek növekedését, tette hozzá Modi kihangsúlyozva, hogy a mindenkivel együtt történő, mindenki fejlődését szolgáló etikára kell építkezni.

Véleménye szerint a rendkívül sokszínű Indiában a mesterséges intelligencia könnyebbé teheti a több száz nyelv és nyelvjárás közötti kapcsolatot, a termelékenység is emelkedni fog.

Ugyanakkor növekedni fog a félelem a humán ltészámfölösleg miatt, mivel az emberi elme és a gép között versengés van. Ezek a félelmek nem alaptalanok vagy újak, emlékeztetett, hiszen a technológiai fejlődés minden lépésekor hasonló kérdésekkel és kételyekkel szembesül a világ. Ez a szembesülés kétféle jövőképhez járul hozzá: az első reményt és törekvést hoz, a második félelmet és zavart – fogalmazott.

A Mumbai Egyetemen mesterséges intelligenciával foglalkozó intézetet alapítottak a nyugat-indiai Maharashtra állammal együttműködésben.

Címlapi illusztrációnk forrása: Twitter

Kapcsolódók

Kimaradt?