Mi a különbség az izzadásgátlók és a dezodorok között?

Valljuk be, nem szoktunk a boltok polcai előtt azon morfondírozni, milyen dezodort vagy izzadásgátlót válasszunk. Sőt sokunk számára ugyanaz a két fogalom. A Tech Insider videójából azonban kiderül, korántsem ugyanarról a kozmetikumról van szó.

Az aranyos videóanimációk segítségével magyarázza el az alapvető különbséget: az izzadásgátló a verejtékezés csökkentésében segít, míg a dezodorok a kellemetlen szagokat rejtik el. Emellett az is kiderül, miként változtassunk étrendünkön úgy, hogy enyhíteni tudjuk a testszagproblémát.

Az izzadást a hónalj környékén nagy számban megtalálható apokrin mirigyek keltik. Az ezek által kiválasztott fehérjéken és zsírokon élősködő baktériumok okozzák a kellemetlen szagokat. A dezodorok triklozántartalmuk miatt képesek túl sós és savas környezetet létrehozni a hónaljnál, így megölik a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat.  

Az izzadásgátlók ezzel szemben megelőzik a verejtékezést azáltal, hogy alumínium-vegyületekkel tömítik el a verejtékmirigyeket. Tehát ha nincs verejtékezés, nincs amin élősködniük a baktériumoknak, így szépen lassan elpusztulnak.

Összefoglalva: a dezodorok  a szagokat szüntetik meg, az izzadásgátlók pedig a verejtékezést előzik meg. Ha egyik termék sem válik be a Tech Insider szerint táplálkozásunkkal is enyhíthetünk a problémán, fogyasszunk kevesebb brokkolit és káposztát.

Kimaradt?