A világ legrangosabb esettanulmány-versenyére készül egy kolozsvári magyar diákcsapat

Még egy év sem telt el azóta, hogy a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének hallgatói a Harvard Egyetemen képviselték az országot, a szinte azonos összetételű csapat a hétvégén Kanadába utazik az egyik legszínvonalasabb nemzetközi gazdasági esettanulmány-versenyre, a John Molson Undergraduate Case Competition-re. Szász Levente egyetemi docens, dékánhelyettes, a Gazdasági Tanácsadó Klub vezetője elmondta, tíz éve dolgoznak azon, hogy kijussanak a montreáli döntőbe.

„Azok, akik a szakmában vannak, tudják, hogy ez az egyik legszínvonalasabb és legnagyobb nemzetközi gazdasági esettanulmány-verseny” – jelentette ki az egyetemi oktató, majd hozzátette, a döntőbe meghívás alapján lehetett bekerülni, ehhez pedig hatékony lobbizásra, valamint a múltbeli eredmények felmutatására volt szükség. A kolozsvári diákok ez utóbbiban nem szűkölködnek, Harvard mellett jártak a Londonban, Párizsban, Pisában és Brüsszelben megszervezett nemzetközi versenyeken, vagy a Norwegian School of Economics vetélkedőjén is.  

A kanadai döntő Facebook-oldalán lájkversennyel hangolódnak a jövő héten kezdődő vetélkedőre, ennek szakmai súlya természetesen nincsen, de a legtöbb lájkot összegyűjtött csapat jutalomban fog részesülni.

A BBTE-s diákok – név szerint Deák Péter harmadéves gazdasági informatika szakos, Éltes Rita harmadéves menedzsment szakos, Kelemen Kincső másodéves gazdasági informatika szakos, valamint Szabó Norbert harmadéves pénzügy és bank szakos hallgatók –, egyedüli kelet-európaiakként vesznek részt a február 18–24. között zajló döntőben, ahol 24 csapat méri össze tudását a világ minden tájáról. 14 országból és 4 kontinensről érkeznek versenyzők, Európából összesen 6 egyetem kapott meghívást.   

Szász Levente tájékoztatott: a helyszíni döntőt megelőzte egy itthon megoldott feladat, ami egyrészt jó felkészülésnek szolgált, másrészt pedig erre azért volt szükség, mert pontegyenlőség esetén ennek eredményei alapján fogják rangsorolni a csapatokat. Kanadában 4 fordulós lesz a verseny. Először három rövid esettanulmányt kell megoldjanak a csapatok, három különböző vállalat helyzetére, problémáira, kihívásaira kell megoldást javasolniuk, esetenként mindössze három óra leforgása alatt. A nagy feladat egy 24 órás esettanulmány lesz, itt a versenyzők ugyanazzal a vállalattal dolgoznak, majd ennek eredményeit egy vállalatvezetőkből alkotott zsűri előtt mutatják be másnap.

„E mögött egy nagyon hosszú készülés van, a harvardi tapasztalat nyilván segít a csapatnak, hiszen majdnem ugyanaz az összetételű csapat” – magyarázta az egyetemi oktató a versenyre való felkészülés kapcsán, aki szerint a Harvard „előszobája” volt a jelenlegi lehetőségnek. Kiemelte az egyetemi képzést kiegészítő Gazdasági Tanácsadó Klub vezetőképző szerepét, amelynek keretében folyamatosan felkészítik a diákokat a nemzetközi színvonalra. 

„Annak ellenére, hogy másod-, harmadéves hallgatókból álló csapatról beszélünk, most már azt mondhatjuk, hogy egy rutinos csapattal fogunk részt venni ezen a versenyen” – összegzett Szász Levente.

Kapcsolódók

Kimaradt?