Online vásárlás: árulja el a korát, egy alkalmazás megmondja a ruhaméretét

Sosem tudja pontosan, hogy milyen méretű ruhát is kell vásárolnia, hogy megfelelő legyen? Újdonságot véltünk felfedezni az egyik ruhamárka online webshopjában keresgélve, ami segíthet a probléma megoldásában. A méret megadásánál ugyanis nem egy bonyolult táblázat fogadja a vásárlót, hanem néhány kérdés megválaszolása után egy alkalmazás meghatározza az ideális méretet. Az ötlet kiváló, a kivitelezés viszont igencsak gyengére sikerült.

A németországi Orsay divatmárka 37 üzlettel rendelkezik Romániában, tavaly pedig megnyitotta online webshopját is. A női ruhadarabokat és kiegészítőket forgalmazó cég oldalán kutakodva bukkantunk rá az újdonságra, amit korábban más márkák webáruházainál még nem tapasztaltunk. Az ötlet lényege, hogy a vásárló megad néhány adatot, amiből a hasonló alkatú vásárlók adatai alapján a weblap megállapítja a megfelelő méretet és már mehet is a kosárba a kívánt ruhadarab. 

A legnagyobb probléma viszont az, hogy a fenti képen bemutatott gomb nem minden esetben jelenik meg. Mivel a romániai webshop kicsivel több mint fél éve indult, ezért végignéztük a magyar, illetve a német webáruház kínálatát is. Meglepetésünkre utóbbinál sem működik tökéletesen a rendszer. Kipróbáltuk a kategóriákat, de a ruhák, blúzok, pólók, farmernadrágok, szoknyák, pulóverek és blézerek csupán néhány darabjánál jelenik meg ez a lehetőség.

A többi esetben egy mérettáblázattal találja szemben magát a vásárló. És nem, abban sem lehetünk bizonyosak, hogy ha a magyar webshopban működik, akkor a romániaiban is fog, ez tévedés. A németországi, a romániai, illetve a magyarországi oldalak közül leginkább az utóbbiban tapasztaltuk ezt az újítást. Előfordulnak még egyéb szépséghibák is, elgépelések, netán szoknya esetében nadrágot ír, de ezeket már elnéznénk.

Milyen adatokat kell megadnunk?

Az Orsay oldalán a Keresd meg a méretedet gombra kattintva első körben meg kell adnunk a magasságunkat és a testsúlyunkat. Ez után a hasunk és a csípőnk formájára kíváncsi a rendszer, ezek alapján előbbi testrészünk lehet lapos, átlagos/nem tudom vagy gömbölyű, utóbbi pedig keskeny, átlagos/nem tudom vagy széles.

A továbbiakban a melltartóméret megadása következik (mellbőség és kosárméret), amit a legkülönbözőbb méretezések közül (többek között: európai, új-zélandi, koreai) választhatunk ki. A webshop szerint a korunk hatással van a testsúlyunk eloszlására, ezért az életkorunkra is kíváncsi a rendszer. A termék kívánt szabását egy skálán határozhatjuk meg, amely a nagyon szűktől az átlagoson át a nagyon bőig tart. Utolsó körben meg kell adnuk, hogy más márka ruhadarabját milyen méretben hordjuk. Ebből az adatból természetesen kirajzolódik a cég számára az igazi konkurenciája is.

Végeredménynek két választ kapunk, a rendszer százalékban kifejezve javasol két méretet. Tehát például a 36-os méret 65 százalékban a 38-as pedig 35 százalékban felel meg testalkatunknak.

Ha tehát megtetszett egy Orsay márkájú ruhadarab, és csak online tudjuk beszerezni, próbáljuk ki ezt a hasznos funkciót. Ha nincs erre lehetőség, érdemes megnézni a márka külföldi (magyar, német) webshopját, hátha így elkerülhető a fölösleges pénzkidobás vagy a visszaküldés körüli bonyodalmak.

Címlapfotó: craigsarich.blogspot.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?