Telefonos játék készül a Székelyföldi Legendárium alapján

Saját játékot fejlesztenek székelyudvarhelyi középiskolások a Székelyföldi Legendárium világát felhasználva. A Tamási Áron Gimnázium diákjai – Bálint Zsuzsánna, Bereczki-Orbán András, Dobai-Pataky Attila, Imecs Bulcsú és Cseke Tamás István – a hírhedt Flappy Birdre hasonlító játékot androidos készülékekre gyártják.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a Székelyföldi Legendáriummal?

Zsuzsánna: Egy olyan játékot akartunk készíteni, amellyel a székelyföldi mondákat, legendákat népszerűsítjük, főként a fiatalok körében. Mivel a Székelyföldi Legendárium már a rendelkezésünkre állt, arra gondoltunk, hogy a játékot ennek a segítségével készítjük el,és őket is népszerűsítjük vele. Megkerestük őket, Fazakas Szabolcs, a legendárium ötletgazdája pedig azt mondta rá, hogy csináljuk, tetszett neki az ötlet.

András: A Heuréka alap pályázott egy nagy romániai mérnöki, informatikai, matematikai alapnál, majd kiírtak egy pályázatot, amelyre jelentkezett a U-Hub Mentorprogram. Ők ebből a pénzből kiírtak egy újabb pályázatot, ahová mi is jelentkeztünk. Két mentorunk volt, Bálint Zsolt és Szabó László, és a Legendáriumtól Fazakas Szabolcs és Józsa Enikő mint grafikus.

Miért éppen a Flappy Birdre hasonló játékot fejlesztetek? Volt más opció, amin gondolkodtatok?

Attila: Azért választottuk ezt a megoldást, mert viszonylag egyszerű volt megírni a programot. Gondolkodunk más játékokon is, a következő, aminek nekikezdünk majd, az Angry Birds mintájára készül el. Több ötletünk most nincs erről, de amint befejezzük az Angry Birds-öt, kitaláljuk a következőt is.

Ingyenes lesz a játék? Mikorra várható?

Attila: A játék természetesen ingyenes lesz. Azt nem tudjuk még biztosra, hogy mikor jelenik meg, ez attól is függ, hogy a csapatnak mennyi ideje lesz foglalkozni vele. Szerintem legalább még két hónap, amíg megjelenik.

Olvashatjuk, hogy más programozási nyelvet tanultok az iskolában, mint amit használtok a játékhoz. Tulajdonképpen mennyire nehéz már ismerve egyet, megtanulni egy másikat? Mennyire hasznos az iskolai oktatás ezen a téren?

Bulcsú: Az iskolában a nyelv alapjait tanítsák meg, azokat, hogy hogyan kellene megírni valamit. A Java, amit mi most eltanultunk, egy objektumorientált nyelv – azaz a megírandó dolgokat tárgyként, osztályokként kategorizálja, amelyeket aztán többször felhasználhatunk –, ahogyan a C++ is, csak ennek egyelőre nem tanultuk az iskolában az objektumorientált részét. Éppen ezért is nehéz volt kissé az új nyelv tanulása, szükségünk volt a mentorok segítségére, és még az internetről is lelestünk egy-két dolgot. De még fiatalok vagyunk, könnyen tanulunk és motiváltak is vagyunk, így nem voltak nagy gondok ezzel.

Merre léptek tovább, vannak tervek, beszélgetések erről?

Zsuzsánna: A projekt erejéig mindenképpen marad ez a csapat, gondolkodunk azon is, hogy bevegyünk új tagokat. Gondolkodunk más játékok fejlesztésén, többen ugyanarra az egyetemre is készülünk, így lehetséges, hogy folytatódik ez a közös munka. A Székelyföldi Legendáriummal egyelőre csak erről a projektről volt szó, de még lehetséges, hogy lesz több is az együttműködésből.

Kapcsolódók

Kimaradt?