Élőben nézhető a Super Mariót játszó mesterséges intelligencia

December 29 óta nézhető élőben, hogyan egy mesterséges intelligencia Mariózni tanul.

Egy YouTube-videón  napok óta a Super Mario Bros. játék fut, de rendhagyó módon: a főhőst nem egy hús-vér ember mozgatja, hanem egy mesterséges intelligencia, MarI/O.

A mesterséges intelligenciát SethBling hozta létre, aki a nullából építtette fel MarI/O viselkedését, pontosabban: a pályán tétlenül álldogáló figura előbb cak össze-vissza kezdett el viselkedni, majd lassan megtanulta, hogy mit kell tennie (erről bővebben itt lehet olvasni, illetve az alábbi videóban is látható, hogy mi történik. Az élő videó sajnos nem ágyazható be). 

A pályát tulajdonképpen leegyszerűsítve érzékeli MarI/O, fehér négyzeteket látva, amelyek a platformok, és feketéket, amelyek az ellenségek. Ezekre odafigyelve dönti el, hogy mikor ugorjon. Ráadásul a biológiai evolúciót utánozva fejlődik: azok a megoldások "jutnak tovább" a mesterséges intelligencia fejlődésében, amelyekkel tovább jutott a pályán. Így végül 34 generációnyi fejlődés kellett ahhoz, hogy MarI/O továbbjusson egy pályán.

Az élő videóban látható, ahogyan gyakran különösen ügyesen old meg problémákat, aztán valamiért teljesen bugyután viselkedik, amíg újra nem kezd el ügyeskedni.

Kapcsolódók

Kimaradt?