Szó szerint tönkreteszi a telefont egy új vírus

Elárasztja feladatokkal a telefont egy új vírus, így felhevül az akkumulátor és tönkreteszi a készüléket.

A Kaspersky Lab fedezte fel a Loapi nevű androidos trójait, amellyel fizikailag is tönkretehetik a telefonunk. A módszer viszonylag egyszerű: annyi feladatot zúdítanak rá, ami már káros lesz az akkumulátorra. Ilyen feladat például a DDoS-támadás vagy a kriptovaluta bányászata.

A vírust bizonyos reklámokra kattintva lehet rászabadítani a készülékre. A reklámról ugyanis egy honlapra kerülünk, amely letölti a trójait a telefonra. A honlapok többnyire vírusírtót tartalmazó weblapnak vagy pornóoldalnak álcázzák magukat.

A vírus adminsiztrátori engedélyért folyamodik hozzánk és addig nem is enged, amíg nem bólintunk rá erre. Ezt követően valamilyen alkalmazásnak álcázza magát, például vírusírtónak, és keményen ellenáll minden kísérletnek, hogy visszaszerezzük a kontrollt a telefon fölött.

De még ennél is trükkösebb: ha olyan alkalmazást telepítenénk, amely veszélyezteti a trójait, akkor rögtön észleli és azt állítja, hogy az adott vírusírtó veszélyes ránk nézve. Amikor pedig felkínálja, hogy töröljük az adott vírusírtót, hiába tagadnánk meg tőle ezt, addig kérdez vissza, amíg rá nem bökünk a letörlés gombra.

Kapcsolódók

Kimaradt?