Figyelmeztető: 15 ezer tudós írta alá a nyílt levelet

Legutóbb 25 évvel ezelőtt, 1992-ben írtak ilyen fontos levelet tudósok, amelyben a bolygót és az emberiséget érintő veszélyekre figyelmeztetnek.

Összesen 184 ország 15 ezer tudósa kéri arra az emberiséget, hogy ne rombolja tovább a Földet. A világ tudósai figyelmeztetése az emberiség felé: egy második észrevétel című levél szerint, miután az első figyelmeztetett minket az óceánok halállományának, az esőerdőknek a pusztítására, a levegőbe juttatott szén-dioxid növekedésére, semmi nem változott.

Azóta mindössze az ózonréteget sikerült stabilizálni, illetve csökkent az erdőírtás üteme, nőtt a zöldenergia aránya, egyéb tekintetben csak rosszabbodott a helyzet.

Míg 25 éve a túlnépesedés és az ózonlyuk számított a legkomolyabb ökológiai problémának, ma az éghajlati változásokat, illetve a hatodik nagy kihalási hullámot tekintik annak – utóbbi azt jelenti, hogy a 21. század végére a ma élő fajok többsége eltűnik a bolygóról.

Az elmúlt negyedszázadban az egy főre jutó édesvízi erőforrás negyedével csökkent, az óceáni oxigénhiányos területek 75 százalékkal nőttek, 120 millió hektárnyi erdőt irtottunk ki, 30 százalékkal csökkent a vadon élő gerinces állatok száma, a szén-dioxid kibocsátása – amely a klímaváltozásért felelős – az évenkénti 20 milliárd tonnáról duplájára emelkedett.

A levél aláírói szerint alulról jövő kezdeményezésekkel kell meggyőzni a vezetőket a környezetvédő lépésekről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?