Felmérés: egy előnye is van a barátok közötti szexuális kapcsolatoknak

A hátrányok mellett az ellentétes nemű barátok közti szexuális kapcsolatoknak van előnyük is: a biztonság – írja a hazipatika.com egy felmérésre hivatkozva.

Az idézett kutatás szerint a „barátság extrákkal” típusú kapcsolatokban a felek nagyobb arányban használnak óvszert orális és vaginális közösülés során, mint a hagyományos szerelmi kapcsolatban élők. Az online felmérés 376, húszas éveik közepén járó fiatal részvételével végezték.

A megkérdezettek fele hagyományos szerelmi kapcsolatban, a többiek pedig „barátság extrákkal” típusú kapcsolatban élt. A minta mindkét csoportjának tagjai átlagosan négy éve ismerték partnerüket. A felmérésből az is kiderült: az érzelmi komplikációk mellett a barátok közti szexnek vannak más hátulütői is. Az ilyen kapcsolatban élők kevésbé voltak elégedettek szexuális életükkel és ritkábban beszélték meg szexuális jellegű problémáikat, igényeiket, és vágyaikat partnerükkel, mint a szerelmi kapcsolatban élők.

A hagyományos szerelmi kapcsolatban élőknél valószínűleg azért marad el az óvszerhasználat, mert a kapcsolat jellege alapvetően monogám. "A szerelmespárok tagjai megbíznak partnerükben, és emiatt nem félnek a különböző szexuális eredetű megbetegedésektől, ezen kívül idővel sokan áttérnek más, kényelmesebb fogamzásgátlási módszerekre" - nyilatkozta Justin Lehmiller, a Harvard Egyetem szociálpszichológusa.

Kapcsolódók

Kimaradt?