A Google-t is felhasználhatták az oroszok az amerikai választások manipulálására

Miután a Facebook és Twitter is leleplezte az orosz manipulációt az amerikai választások alatt, most a Google lépett elő hasonló információkkal. Szorul a hurok.

A The Washington Post informátorokra hivatkozva megírta, hogy a Google-nél orosz felek több tízezer dollárért vásároltak hirdetéseket a cég több platformján is, így a YouTube-on, a Gmail-en és a Google keresőn is. A belső forráson ezek a felvásárlók nem ugyanazok, akik a Facebookot lepték el – ami azt jelenti, hogy a sejtésekhez képest még szélesebb körben terjeszkedik az orosz propaganda.

Korábban a Google egyik képviselője szintén a The Washington Post-nak nyilatkozta, hogy folyamatosan keresik a felhasználási feltételeket megszegőket, de nem találtak orosz befolyásra utaló nyomot.

Az újabb jelek szerint azonban egy átfogó vizsgálatot is lefolytattak, amelyik cáfolta ezeket az optimista vélekedéseket. A lap értesüléseire még nem reagált a Google.

Az amerikai kongresszusban azonban meghallgatás zajlik november elsején, amelyen talán a keresőóriás is be kell számoljon az ewredményekről. A Facebook és Twitter már meghívást kaptak a találkozóra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?