Tanulmány: árt a gyereknek, ha 8.30 előtt kezdődnek az órák az iskolában

Pszichés bántalmaknak vannak kitéve azok a serdülők, akiknek iskolájában 8.30-nál korábban kezdődik a tanítás – derül ki egy kutatásból.

Az amerikai Rochester Egyetem kutatóinak tanulmányát a pourquoidocteur.fr francia orvosi portál idézte. E szerint gyakoribbak a szorongásos és depressziós tünetek azoknál a diákoknál, akiknek 8.30 előtt már az iskolában kell lenniük.

A kutatók a Sleep Health című tudományos folyóiratban tették közzé vizsgálataik eredményét. Tanulmányukban hangsúlyozzák, hogy a serdülők mentális egészségének szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy mikor indul számukra a nap. Ezért szerintük a tanítási órákat nem ajánlatos 8.30 előtt elkezdeni.

A Rochester Egyetem kutatói összesen 197, 14 és 17 év közötti kamasz alvási szokásait vizsgálva jutottak erre a következtetésre. Megállapították, hogy jelentős eltérések mutatkoznak a fiatalok mentális egészségében annak függvényében, hogy hánykor indul az oktatás az iskolájukban. Hangsúlyozzák: ez a jelenség szinte független attól, hogy a serdülő este hány órakor tér nyugovóra.

Kimaradt?