Székelyföld fejlesztését célozza meg a Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia

Október 18 – 20. között ötödik alkalommal, ezúttal Sepsiszentgyörgyön szervezik meg a régió és Erdély legjelentősebb szakmai fórumát.

A Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia céljai változatlanok: továbbra is aktívan kiaknázni a digitális technológia lehetőségeit, ezt a tudást pedig Székelyföld fejlesztésére fordítani. Olyan jó példákat mutatnak be a szervezők, amelyek Székelyföldet társadalmilag, de gazdaságilag is fejleszteni tudják, legyen szó a legújabb ágazati trendekről vagy sikeresen működő innovatív modellekről.

A 40 informatikai vállalkozást tömörítő, a konferenciát szervező IT Plus Klaszter hisz abban, hogy lépést kell tartani a technológiával, hogy fel kell gyorsítani a helyi ügyintézést ahhoz, hogy fiataljainkat itthon tartsuk.

„Az országunkra jellemző bürokrácia sok fiatalt elriaszt itthonról, közben meg egyáltalán nem kedvez azoknak, akik bár elköltöztek Székelyföldről, Romániából, de visszajönnének. Mi arra vállalkoztunk, hogy változtassunk a visszás helyzeten, ugyanakkor felismerjük azokat az értékeket, amelyek leginkább jellemzik településeinket, amelyek külföldön is eladhatók. Korszerűsíteni kell – ez jelentheti a kitörés lehetőségét. A hagyományok korszerű tálalása ma mindennél fontosabb, mert kézműves termékekben, élményturizmusban jók vagyunk, megéri, hogy ezekre digitális értékesítési hálózatot építsünk” – hangsúlyozza Bihari Béla, az IT Plus Klaszter elnöke, aki világosan látja, milyennek kell lennie a fejlődő Székelyföldnek.

Olyan hivatalokkal, ahol nem kell sorban állni, vagy ahova be sem kell menni, hogy megoldódjanak az emberek problémái. Olyan városokkal, ahol ingyenes a WiFi, ahol nem ciki zöldnek lenni és kerékpározni autózás helyett. Az innovatív Székelyföldnek pedig van arra lehetősége, hogy jó pénzért árulja a világ másik végén szőtteseit is akár.

"Kötődünk Székelyföldhöz! Fejleszteni akarjuk, tudásunkat visszaadni a térségnek, közben meg szétszórni azt a nagyvilágban! Az a tapasztalatunk, hogy a konferencia szakmai beszélgetései és előadásai során kapcsolati háló épül ki a nemzetközi piacon működő IT&C vállalkozások, szakemberek, oktatók és önkormányzatok között" – állítják a szervezők.

Az eseményen jelen lesz és előad Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, Molnár Szilárd, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Tervezési és Elemzési Osztályának vezető tervezője, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt kis- és közepes vállalkozásokat támogató lobbi szervezetének alelnöke, Kun Szabolcs, a CryptTalk világhírű startup CEO és társalapítója, Paller Gábor, a Széchenyi István Egyetem tudományos főmunkatársa, Besenyei Sarolta, az Európai Parlament smart city szakértője és még sok más meghívott.

Kapcsolódók

Kimaradt?