Meghalhat egy brit fiú, ha felügyelet nélkül alszik el

Születésekor legtöbb hat hetet jósoltak neki az orvosok, és most betöltötte a 18 évet egy rendkívül ritka betegségben szenvedő brit fiú: meghalhat, ha elalszik.

A BBC szerint Liam úgynevezett veleszületett centrális hipoventilláció szindrómában (CCHS) szenved. A betegek egy, a légzést szabályozó neurológiai reflex hibája következtében egyszerűen elfelejtenek levegőt venni, amikor elalszanak. Az állapot ellen semmit sem tehetnek.

A betegség azt jelenti, hogy Liam soha életében nem aludt el az íróasztalánál, nem aludt el az iskolában, és a vonaton sem szundított el. Kizárólag úgy tud aludni, hogy álmában egy lélegeztetőgép segíti az oxigénellátását. De így sem hagyják soha egyedül, valaki mindig felügyeli az alvását. Az Ondine átkának is nevezett betegségben mintegy 1500 ember szenved a világon.

Az Ondine átka elnevezés a mitológiából ered. Ondine, a vízi nimfa halandó szerelme azt az ígéretet tette, hogy minden lélegzetvételével a szerelmüket fogja dicsérni. Amikor a nimfa rajtakapta egy másik nővel, megátkozta férjét, hogy amikor elalszik, felejtsen el levegőt venni.

Ennek ellenére Liam egészséges társaihoz hasonló életét él. Nagyon szeret legózni és számítógépen játszani. Az orvosok egyelőre nem tudják megjósolni, milyen hosszú életre számíthat. 

Kimaradt?