Sürgősen javítani kellett a nemzetközi űrállomást

A hétvége folyamán egy komolynak nevezhető probléma merült fel, ami egy gyors űrséta elrendelésére késztette az illetékeseket.

Amint azt a hivatalos oldalon is közzétették, az állomás egyik MDM (multiplexer-demultiplexer) egysége mondta fel a szolgálatot, ami azért problémás, mert két ilyen komponens felelős többek között a napelemek és radiátorok vezérléséért. Bár a másik példány egyelőre jól működik, az illetékesek nem akarnak megkockáztatni egy teljes leállást, így a hétvégén felmerült gondok miatt szinte azonnal újabb űrséta lebonyolítására utasították a legénységet, amelynek két tagja kedden, keleti parti idő szerint reggel nyolckor meg is kezdte annak végrehajtását.

A fő cél a hibás egység gyors cseréje volt, amelyhez a vezetéknélküli kommunikációt támogató antennák felszerelése egészített ki, hiszen erre a legutóbb, május 12-én elvégzett űrséta során nem került sor.

A munka során kiderült, hogy az MDM rögzítése nem volt teljesen problémamentes, itt előkerült némi piszok és forgács is, a foglalatokat pedig ki kellett tisztítani. A cserepéldány rögzítése sem sikerült elsőre, hasonlóan a márciusi űrsétához, amelynek során a most leváltott egységet helyezték üzembe. A nagyjából két és fél órásra tervezett intervallumot azonban így is sikerült tartani, ennek során pedig az említett antennákat is sikerült elhelyezni a laboratórium mellett.

Kapcsolódók

Kimaradt?