Oroszország új űrállomást építhet a BRICS országokkal

Utasítást kapott a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat annak tanulmányozására, hogy a BRICS-tömörülésen belül hozza létre a Nemzetközi Űrállomás (ISS) alternatíváját - közölte Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes.

Oroszország és az Egyesült Államok egyelőre csak 2024-ig állapodott meg a határidőn túl is üzemképes űrállomás hasznosításáról - közölte Dmitrij Rogozin. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az amerikaiak emellett asztronautáikat ismét önerőből, saját eszközeiken készülnek feljuttatni a világűrbe.

A BRICS-csoport neve a tagjai közé tartozó, feltörekvő gazdaságú országok angol nevének kezdőbetűiből (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) áll össze.

A miniszterelnök-helyettes szerint a jelenlegi űrállomás egyre inkább üzleti alapon működik majd. Mint mondta, Oroszország folytatni kívánja a munkát az űrállomáson, de még nem dőlt el, hogy ezt nemzeti vagy nemzetközi alapon fogja-e megvalósítani. Állítása szerint a Nemzetközi Űrállomásnak a jövőben új modulokkal bővülő orosz része az amerikai szegmens nélkül is életképes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?