Föld Napja: íme, a kedvenc zöld technológiáink

Habár a technológiai vívmányok okoztak számos környezeti problémát, ezektől várhatjuk a károk csökkentését vagy megszüntetését is. A szombaton ünnepelt Föld Napja alkalmából olyan vívmányokat gyűjtöttünk össze, amelyek környezetbarátok.

Az egyik ilyen kevésbé ismert megoldás a GoSun Stove. Ez egy grillsütő, amelyet azonban napelem hajt. Hasonló eredményeket érünk el vele, mint a hagyományos megoldásokkal, csak éppen „zöldebben”:

Kifejlesztettek a vízhasználatunk jelző okos tusfejet is, amelyik 50 liter használat után fényjelzéssel adja tudtunkra, hogy átléptünk egy határt. Ráadásul a Hydrao tusfeje a vízmozgással generálja a saját fényének szükséges energiát.

Az okoshűtők, bár tűnhet indokolatlannak is ez a fejlesztés, sokat segítenek az élelmiszerpazarlás meggátolásában. Egyrészt arra jók, hogy jelezzék, ha valami elfogyott, másrészt szólnak, amikor egy termék éppen lejárna.

Az élelmiszerelőállítás – elsősorban a hús – költségeit csökkentenék a mesterséges hús előállításának kísérletei, hiszen rengeteg területet foglal el és különösen környezetpusztító az állattartás, ipari méretekben – nem szólva az állatokkal való bánásmódunk morális vetületeiről.

Hasznos lehet ugyanakkor egy házépítéskor odafigyelni a cseréptetőre. A titán-dioxiddal bevont cserepek előnye, hogy ez az anyag hasznos nitrátokká alakítja át a káros nitrogén-oxidokat, amelyeket, ha lemos az eső a tetőről, növények öntözésére használhatunk. Ugyanakkor a szmog ellen is hat.

Ugyanakkor létezik „légtisztító járda” is, amely megfelelő időjárás mellett a nitrogén-monoxid 45 százalékát tisztítja meg.

Az egyik kedvencünk a Pavegen, amely egy olyan, járdába épített négyszögű gépezet, amelyik a lépéseink által kiváltott energiát tárolja és hasznosítja. Ráadásul megoldható, hogy a lépéseink mérjük, és a tárolt adatokat felmutatva pénzt keressünk a sétáinkkal.

Érdemes odafigyelni a bioműanyagokra is. Az Evocative gombaalapú műanyagcsomagolást fejlesztett ki, amelyik egyrészt gyorsabban bomlik, másrészt nem okoz kárt, ha a talajba vagy ivóvízbe kerül.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?