Neves szaklapban jelent meg BBTE-s biológusok kutatása

A BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársai a Nature lapcsaládba tartozó, nemzetközi színvonalú Scientific Reports tudományos folyóiratban közölték kutatásukat, amely szerint az egyes parazita gombák képesek megváltoztatni a rokonfelismerés pontosságát, ezáltal megkönnyítve idegen királynők, paraziták befurakodását.

A társas lényeknél a pontos társ– vagy rokonfelismerés teszi lehetővé a nem kívánt betolakodók, a paraziták kiszűrését. A hangyák esetében a rokonfelismerés alapjánál az egyedek testét borító kolónia-specifikus illatanyagok állnak.

Ez az első olyan tudományos értekezés, amely rávilágít a paraziták lehetséges szerepére komplex, többkirálynős hangyakolóniák kialakulásában.

Az Erdélyi Mezőségen is jelen levő Rickia wasmannii parazita gomba jelenlétében ugyanakkor kimutathatóan csökken a parazitált hangyák agresszivitása idegenekkel szemben. A kolozsvári BBTEs, lengyel, olasz és francia kutatókból álló csapat komplex viselkedésökológiai és molekuláris biológiai eszköztárat vetett be annak vizsgálatára, hogy a társas rendszerek evolúciójában milyen szerepe lehet a parazitáknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?