Brexit: feltörhették a népszavazás regisztrációs honlapját

Brit törvényhozók egy csoportja szerint meghackelhették azt a honlapot, amely segítségével online regisztrálhattak az állampolgárok az ország EU-ból való kilépése mellett vagy ellen tartott népszavazáson.

Bár korábban úgy gondolták, a honlapot megrohamozó, a határidő alatt regisztrálni akaró fiatalok miatt történt baj, most inkább arra hajlanak törvényhozók, hogy külföldi hackerek zavarták meg a választások menetét.

A brit parlament közigazgatási és alkotmányos ügyek bizottságának jelentése szerint DDoS, azaz túlterheléses támadás történhetett. A lehetőség mély aggodalommal tölti el őket - olvasható a Reuters honlapján.

Miután a 2016-os amerikai választás befolyásolásával Oroszországot vádolják, a brit bizottság arra hívja fel a figyelmet, hogy a jövőben oda kell figyelni a jelenségre. Hangsúlyozzák azt is, amíg az amerikai és brit értelmezésben a kibertámadás technikai kérdést jelent, a kínai és orosz módszer kognitív megközelítést alkalmaz, a tömegpszichológia eszközéve élve.

A bizottság kritikával illette a kormányt is, amiért nem készült fel a népszavazásra, David Cameron korábbi miniszterelnökről pedig azt írják, a népszavazás blöff volt a részéről, a kellemetlen vitákat.

Kapcsolódók

Kimaradt?