Mikrochipeket ültetnek egy svéd cég munkatársaiba

Disztopikus filmek, regények és összeesküvés-elméletek régóta riogatnak emberbe ültetett mikrochipekből, és bár egy ideje már tudunk hasonló gyakorlatokról, most egy svéd cégtől érkezett hasonló hír.

A svéd Epicenter startup hub munkatársainak és startup tagjai számára elérhetővé vált mikrochipek beültetése. Ha vállalják, egy rizsszem méretű chipet kapnak a kezükbe, amely mágneskártyaként működik. Ez azt jelenti, hogy ajtókat nyithatnak vele, működtethetik a nyomtatókat, turmixokat vásárolhatnak egy intéssel.

A beültetések annyira népszerűek lettek, hogy partikat tartanak azok számára, akik vállalják a mikrochip hordását.

Patrick Mesterton társalapító és vezérigazgató szerint a mikrochip legnagyobb hozománya a kényelem: "alapvetően behelyettesítő egy csomó dolgot, amid van, más kommunikációs eszközöket, hitelkártyákat vagy kulcsokat".

Mikrochipeket régóta használnak több okból is. A házi kedvencek nyakörvére, termékszállítások ellenőrzésére használják többek között, de ez az első, hogy egy cégnél terjed el a megoldás.

Az innovációnak természetesen megvan a hátránya is: bár egészségügyi szempontból biztonságos, az eszközzel köevthető, hogy a munkatársak mikor dolgoznak, és mit fogyasztanak. Egy mágneskártyával vagy okostelefonnal ellentétben pedig nem könnyű megszabadulni egy ilyen chiptől.

A száz céget és kétezer alkalmazottat tömörítő Epicenter 2015 januárja óta használja a mikrochipeket, azóta 150 ember vállalta a beültetését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?