Itthon is egyre inkább terjednek a kamuhírek

Egy kutatás szerint Romániában is egyre inkább terjedőben vannak a kamuhírek.

A news.ro által ismertetett elemzés azokat az eseteket vizsgálta át, amelyek a hazai EU-szkepticizmust erősítik. Az egyik ilyen hír a 13-as kormányrendelet elleni tüntetéseket érintette, amely szerint fizették a kutyatulajdonosokat, hogy kedvenceiket elvigyék a demonstrációkra. Egy másik szerint Soros György maga pénzelte a Colectiv klub "leégetését", hogy ezzel ellehetetlenítse Victor Ponta kormányát.

Az elemzés arra mutat rá, hogy a kormánypárti sajtóban egyre lazábban kezelik az igazságot a tüntetések óta, amelyeket időnként utcai háborúknak vagy puccsnak is címkéznek.

Emiatt az Országos Audiovizuális Tanácshoz kétezer panaszt nyújtottak már be az év első két hónapjában, ez az előző év januárjához és februárjához képest tízszeres. A Colectiv tragédia miatti kamuhírek miatt a Romania TV-t  hatezer euróra büntették meg, és 11 ezer eurót kellett fizetniük a tüntetőkről szóló félrevezető hírek miatt.

Az AFP kutatása szerint az egyik fő EU-szkeptikus hír általában arra vonatkozik, hogy Románia nettó befizető tagállam, miközben a 2007-es csatlakozás óta 26 milliárd eurót kapott. Egy másik népszerű kamuhír, hogy a termőföldek hetven százalékát külföldiek birtokolják.

A kamuhírek ellenére Románia az egyik legmagabiztosabb EU-támogató. Az Eurobarometer szerint 2016 őszén a román állampolgárok 52 százaléka bízott meg az Európai Unióban, míg az EU-s átlag 36 százalék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?