Megváltoztatnák, ahogyan a dinoszauruszokról gondolkodunk

A Cambridge Egyetem hivatalos oldalán jelent meg egy új tanulmány, illetve az ez alapján összeállított javaslat, amely a dinoszauruszfajok újrafelosztásával kapcsolatos.

A készítők szerint újra kell gondolni a 19. századi besorolásokat, a módosított családfa pedig két eltérő kategóriába sorolná a különböző fajokat. A közleményben arról olvashatunk, hogy a kutatók szerint az eddig használt két fő kategória, vagyis a hüllőmedencéjűek, valamint a madármedencéjűek rendje nem felel meg az utóbbi időkben talált további leleteknek, mivel itt többek között az előbbibe tartozó húsevő theropodák és a hosszúnyakú sauropodák alrendjét szét kellene választani.

Ezzel több évtizedes gyakorlatot változtatnának meg, hiszen az általuk javasolt ornithoscelida rend a theropodákat vegyítené a madármedencéjű rend tagjaival, míg a hüllőmedencéjűek rendje a theropodák elvesztésével egy időben egy különös, primitív csoporttal, a herrerasauridokkal bővülne ki. Ezt elsősorban a csontvázszerkezetekben látható különbségekre alapozzák, szerintük a T.rex és társai nem tartozhatnak egy rendbe a hatalmas növényevő példányokkal.

 Az anyag emellett kitér a dinoszauruszok megjelenésére is, itt pedig még korábbi időpontra vetítik ezt vissza. Véleményük szerint a 252 millió évvel ezelőtt végbement hatalmas kihalást követően viszonylag hamar, nagyjából 242-247 millió éve megjelenhettek az első példányok, amelyek húst és növényeket egyaránt fogyasztottak.

Kapcsolódók

Kimaradt?