banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

WikiLeaks: a CIA az új Apple-gépeket is feltörheti

A WikiLeaks szivárogtató portál csütörtökön újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) képes feltörni a legújabb típusú Apple-számítógépeket is.

WikiLeaks legújabb információiról a Breitbart News hírportál munkatársa számolt be. A csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentumok a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) azon különböző módszereiről számolnak be, amelyekkel a hírszerzés rátelepszik az Apple Mac típusú számítógépeire, és olyan állandó vírussal "fertőzi meg" a gépet, amely akkor is a rendszerben marad, ha az operációs rendszert újratelepítik.

A WikiLeaks szerint a CIA az Apple Mac számítógépein és új okostelefonjain is alkalmazza ezt az EDB (Beépített Fejlesztési Ágazat) nevű programot.

A dokumentumokból kiderül az is, hogy a hírszerzés 2012-ben arra is kidolgozott egy programot, hogy hogyan hatoljon be a Macekbe akkor, ha a víruselhárító program "visszadob" minden támadási kísérletet. Ezt a programot "Sonic Screwdriver" néven tartják számon a CIA berkeiben dolgozó szakemberek.

A WikiLeaks márciusban már másodszor hoz nyilvánosságra a CIA által alkalmazott megfigyelési technikákról szóló dokumentumokat. A Központi Hírszerző Ügynökség eddig nem ismerte el a dokumentumokban nyilvánosságra hozott tényeket, de informatikai szakértők szerint a WikiLeaks adatai hitelesek.

A CIA márciusban nyomozást indított annak kiderítésére, hogy ki szivárogtatott ki adatokat a WikiLeaksnek. Julian Assange, a WikiLeaks alapítója a Deutsche Welle német tartalomszolgáltatónak csütörtökön délben adott interjújában közölte: a CIA-ra vonatkozó információinak eddig csupán alig egy százalékát hozta nyilvánosságra.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?